4ο ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ (4-7 ΜΑΗ 2006)

4ο ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ  (4-7  ΜΑΗ 2006)

Επιτρέψτε μου να είμαι αισιόδοξος. Και ίσως σήμερα περισσότερο από ό,τι ήμουν πριν λίγο διάστημα. Τι μεσολάβησε; Ίσως το πιο σημαντικό γεγονός για το κίνημα, το εκπαιδευτικό ιδιαίτερα, που συνέβη τα τελευταία χρόνια. Και συνέβη στην Αθήνα. Δίπλα μας. Πραγματικά, είμαστε τυχεροί όσοι και όσες συμμετείχαμε.

Το 4ο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ πραγματοποιήθηκε από τις 4 ως τις 7 Μάη του 2006 στην Αθήνα, στις εγκαταστάσεις Μπάσκετ και Ξιφασκίας, στο πρώην Δυτ. Αεροδρόμιο.

Στην διάρκεια αυτού του βαρυσήμαντου γεγονότος για το ευρωπαϊκό κίνημα, ο χώρος της εκπαίδευσης είχε την δική του ισχυρή παρουσία.

Αποτέλεσμα συζητήσεων και προβληματισμού από το προηγούμενο ΕΚΦ, που έγινε στο Λονδίνο, ήταν η δημιουργία του Ευρωπαϊκού Δικτύου Εκπαίδευσης. Στο Δίκτυο αυτό συμμετέχουν συνδικαλιστικές οργανώσεις των εκπαιδευτικών, εκπαιδευτικά κινήματα, ευρύτερες κοινωνικές συλλογικότητες και κινήματα, ινστιτούτα μελετών, παρατάξεις και άτομα που ενδιαφέρονται για την υπόθεση της δημόσιας εκπαίδευσης.

Το Δίκτυο Εκπαίδευσης, μετά από πολλές συζητήσεις κατά την διάρκεια των πέντε προπαρασκευαστικών συναντήσεων του ΕΚΦ, που πραγματοποιήθηκαν σε διάφορες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, οι οποίες έδωσαν τη δυνατότητα σε συλλογικότητες από διάφορες χώρες να συμμετάσχουν στην προετοιμασία του, οργάνωσε στο πλαίσιο του 4ου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ οκτώ σεμινάρια – συζητήσεις για την εκπαίδευση.

Οι συζητήσεις αυτές ήταν ιδιαίτερα σημαντικές και προκάλεσαν το ενδιαφέρον εκατοντάδων ξένων και Ελλήνων που τις παρακολούθησαν και συμμετείχαν ενεργά με τις απόψεις και τον προβληματισμό τους σε αυτές. Συμμετείχαν ομιλητές από 17 διαφορετικές χώρες και εθνότητες (όπως Γαλλία, Ιταλία, Ελλάδα, Ισπανία, Τουρκία, Αγγλία, Γερμανία, Βουλγαρία, Κουρδιστάν, Σερβία, Ρωσία, Ουκρανία, Βέλγιο, Αυστρία κ.ά.) και πάνω από 45 οργανώσεις, συνδικάτα, κοινωνικά κινήματα, ινστιτούτα κ.λπ.

Διαβάστε περισσότερα … εδώ

Advertisements