8-5-08 Σχολικά προγράμματα και βιβλία στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

Συνεργαζόμενες Εκπαιδευτικές Κινήσεις

 Σχολικά προγράμματα και βιβλία στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση:

Μια πολύ σοβαρή υπόθεση για να την αφήσουμε στους «ειδικούς»

Με αφορμή το 8o Εκπαιδευτικό Συνέδριο της ΟΛΜΕ

(Χανιά, Μάιος 2008)

 

Το 8ο Εκπαιδευτικό Συνέδριο της ΟΛΜΕ διεξάγεται σε μια κρίσιμη συγκυρία για την ελληνική κοινωνία και εκπαίδευση. Οι πρόσφατες αλλαγές στα προγράμματα σπουδών και τα βιβλία της υποχρεωτικής εκπαίδευσης δημιούργησαν ένα διαφορετικό τοπίο στην ελληνική εκπαίδευση. Οι αυταρχικές και αντιδημοκρατικές διαδικασίες που ακολούθησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. για την προώθηση αυτών των αλλαγών, αλλά κυρίως οι νεοφιλελεύθερες στοχεύσεις τους και  δημιούργησαν δικαιολογημένα αντιδράσεις ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς και την ελληνική κοινωνία.

Σε αυτές τις συνθήκες, το 8ο Εκπαιδευτικό Συνέδριο της ΟΛΜΕ πρέπει να καταστεί ένα βήμα για την αποκάλυψη του αντιδραστικού χαρακτήρα αυτών των αλλαγών και να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τον κλάδο με την αναγκαία επιστημονική επιχειρηματολογία για την αντιμετώπιση της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής της κυβέρνησης και τη διεκδίκηση ενός άλλου σχολείου. Ενός σχολείου που θα αμβλύνει τις μορφωτικές και κοινωνικές ανισότητες, και θα συμβάλλει στη δημιουργία σκεπτόμενων και υπεύθυνων πολιτών, που θα εργαστούν για την πρόοδο και την ανάπτυξη σε ένα πλαίσιο δημοκρατίας και κοινωνικής δικαιοσύνης.

Αξίζει να θυμηθούμε κάποιους επίκαιρους στίχους του Μπ. Μπρεχτ, που θα μπορούσαν να εκφράσουν εύστοχα και το όραμά μας για τις μορφωτικές επιδιώξεις του σχολείου που διεκδικούμε:

Χρειάζονται πολλά, τον κόσμο για ν’ αλλάξεις:

Οργή και επιμονή. Γνώση και αγανάχτηση.

Γρήγορη απόφαση, στόχαση βαθιά.

Ψυχρή υπομονή και ατέλειωτη καρτερία.

Κατανόηση της λεπτομέρειας και κατανόηση του συνόλου.

Μονάχα η πραγματικότητα μπορεί να μας μάθει πώς

την πραγματικότητα ν’ αλλάξουμε 

Διαβάστε περισσότερα…  εδώ


Advertisements