Για την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση των αποφοίτων ΕΠΑΛ

 Για την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση των αποφοίτων ΕΠΑΛ

ΤΟΥ Θ.ΚΟΤΣΙΦΑΚΗ

Λίγους μόνο μήνες πριν οι πρώτοι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ κληθούν να δώσουν εξετάσεις για την πρόσβασή τους  στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, το Υπουργείο Παιδείας προώθησε για ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο που αφορά το σύστημα πρόσβασης των αποφοίτων Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ) στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Επαναλαμβάνεται έτσι με αυτόν τον τρόπο η «παράδοση» του ΥΠΕΠΘ που θέλει πάντα την τελευταία στιγμή να ρυθμίζει ζητήματα που έχουν σχέση με την εκπαίδευση, ιδιαίτερα όταν αυτά αφορούν την τεχνική-επαγγελματική. Δηλαδή το τμήμα εκείνο του εκπαιδευτικού μας συστήματος που με ιδιαίτερη απαξίωση αντιμετωπίζουν οι κυβερνήσεις όλα τα χρόνια. Αλήθεια τι έγιναν οι διακηρύξεις του πρώην Υπουργού Παιδείας κ. Στυλιανίδη, αλλά και της προκατόχου του κας Γιαννάκου για «αναβάθμιση της ΤΕΕ» ή για το ότι το ΥΠΕΠΘ δεν θα «αιφνιδιάσει τους μαθητές» στο σύστημα πρόσβασης.

Παρά τις κατά διαστήματα μεγαλόστομες διακηρύξεις για το «ενδιαφέρον» της πολιτείας και για την πρόθεση «αναβάθμισης» της ΤΕΕ, είναι σαφές ότι πρόκειται για συνειδητή υποβάθμιση.

Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΠΘ αρνήθηκε πριν 3 χρόνια, όταν ψηφιζόταν ο νόμος 3475,  να συζητήσει τις ρεαλιστικές προτάσεις της ΟΛΜΕ για τη δομή και το περιεχόμενο της ΤΕΕ, αλλά και την πρόσβαση των αποφοίτων της σε ΑΕΙ και ΑΤΕΙ. Έρχεται τώρα με μεγάλη καθυστέρηση να ρυθμίσει ζητήματα που ήταν και τότε ζητούμενα. Δηλαδή πως ήταν αναγκαίο να υπάρξει ένα μεταβατικό διάστημα όπου οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ θα είχαν το δικαίωμα συμμετοχής σε ειδικές εξετάσεις για πρόσβαση στον τεχνολογικό τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης για ένα ποσοστό θέσεων που θα ήταν αναλογικό του μαθητικού δυναμικού των ΕΠΑΛ.

Διαβάστε περισσότερα … εδώ

 

Advertisements
By SYNEK Posted in ΤΕΕ