Σου είπαν ψέματα πολλά…

ΣΟΥ ΕΙΠΑΝ ΨΕΜΜΑΤΑ ΠΟΛΛΑ…

Συνέντευξη τύπου Υπουργού Παιδείας 4/8/10:

«το πρώτο και σημαντικό για τη φετινή χρονιά είναι ότι έχουν επαγγελματικά δικαιώματα τα παιδιά που είναι στα ΕΠΑΛ»

Η πραγματικότητα:

μόνο για 18 από τις 52 υπάρχουσες ειδικότητες των ΕΠΑΛ και των ΕΠΑΣ υπάρχουν αναγνωρισμένα επαγγελματικά δικαιώματα

Προβάλλοντας μια «εικονική πραγματικότητα» και συγκαλύπτοντας τα οξυμένα προβλήματα που βιώνουν μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί στο χώρο της Δευτεροβάθμιας Τεχνικής – Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ΤΕΕ), επιχείρησε η Υπουργός Παιδείας να παρουσιάσει την τρέχουσα πολιτική της κυβέρνησης στο σημαντικό αυτόν τομέα της εκπαίδευσης.

Παρέλειψε, βέβαια, να αποσαφηνίσει ότι για την κατάσταση που επικρατεί στη δευτεροβάθμια ΤΕΕ είναι υπεύθυνες όλες οι πολιτικές ηγεσίες του Υπουργείου Παιδείας και κυρίως από το 1997 μέχρι σήμερα. Με την αλλοπρόσαλλη πολιτική τους, που πάντοτε παρουσιάζονταν ως «αναβάθμιση της ΤΕΕ», κατάφεραν να επιφέρουν καίρια πλήγματα στην ήδη από την θεμελίωσή της προβληματική λειτουργία της.

Η Υπουργός Παιδείας εξαγγέλλει για το μέλλον(;) μια ακόμη «μεγάλη μεταρρύμθιση» της χιλιοταλαιπωρημένης επαγγελματικής εκπαίδευσης.  Βασισμένη όμως στις ανάγκες της αγοράς και των επιχειρήσεων. Χωρίς καμία δέσμευση για ενσωμάτωση σε αυτή όλων των μορφών κατάρτισης που λειτουργούν στα άλλα Υπουργεία στο χώρο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Πώς συμβιβάζεται, άραγε, το νέο Υπουργείο Παιδείας να συμπεριλαμβάνει στη νέα του δομή τη «διά βίου μάθηση» αλλά όχι την αρχική επαγγελματική εκπαίδευση;

Ας εξετάσουμε, όμως, κάποια βασικά σημεία των δηλώσεων της Υπουργού Παιδείας στη συνέντευξή της 4/8/10. Κάτω από τον πομπώδη τίτλο «Η επιλογή για την Τεχνική Εκπαίδευση είναι βήμα καριέρας, είναι βήμα ενός νέου ανθρώπου για την αγορά εργασίας» ουσιαστικά περιορίστηκε στο να επαναλάβει γενικόλογες διατυπώσεις χωρίς συγκεκριμένα μέτρα και ουσιαστικές δεσμεύσεις.

Διαβάστε περισσότερα … εδώ

By SYNEK Posted in ΤΕΕ