3-10-10 Ένα Ευρωπαϊκό ποτάμι που ξεχείλιζε από οργή!!

Ένα Ευρωπαϊκό ποτάμι που ξεχείλιζε από οργή!!

  *Ελένη Γλαρέντζου

 

Ένα πολύχρωμο πλήθος Ευρωπαίων εργαζομένων συγκεντρώθηκε στις συννεφιασμένες Βρυξέλλες στις 29 Σεπτέμβρη 2010 να διαδηλώσει την οργή αλλά και την αποφασιστικότητά του ενάντια στα σκληρά μέτρα λιτότητας που επιβάλλουν οι κυβερνήσεις των χωρών τους.

Η ημερομηνία αυτή είχε οριστεί από την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων (ETUC) ως ημέρα Πανευρωπαϊκής δράσης και κινητοποιήσεων για τις χώρες της Ευρώπης με κορύφωση το συλλαλητήριο στην καρδιά της ΕΕ. Απόφαση που δρομολογήθηκε στη συνάντηση των κινημάτων στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ τον Ιούλιο στην Κωνσταντινούπολη.

Με κυρίαρχα συνθήματα «Όχι στη λιτότητα και την τρομοκρατία των αγορών» και «Δεν θα πληρώσουμε εμείς την κρίση τους», πάνω από 100.000 εργαζόμενοι από περίπου 30 χώρες της Ευρώπης διαδήλωναν στο κέντρο των Βρυξελλών για περισσότερες από τέσσερεις ώρες. Από νωρίς το πρωί στη «Μεγάλη Πλατεία» και τον Κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό άρχισαν να καταφθάνουν οι διαδηλωτές κυρίως από τη Γαλλία, την Ολλανδία και τη Γερμανία κάνοντας αισθητή την παρουσία τους με τα χρώματα και τα διακριτικά των συνδικάτων τους αποτυπωμένα σε αδιάβροχα, μπαλόνια, σημαίες και 

Από την ελληνική πλευρά, η ΑΔΕΔΥ συμμετείχε με αντιπροσωπεία περίπου είκοσι ατόμων με κεντρικό σύνθημα «Κοινωνική Δικαιοσύνη». Η ΟΛΜΕ έδωσε το παρόν με τέσσερα άτομα και με σύνθημα «Αντίσταση στις πολιτικές του ΔΝΤ και της ΕΕ».

Εντυπωσιακή σε όγκο ήταν η παρουσία των βελγικών και γαλλικών συνδικάτων, κυρίως του CGT. Συνδικάτα από τη Ρουμανία, με κυρίαρχο σύνθημα «Προτεραιότητα στη Δημόσια Ασφάλιση, προτεραιότητα στην Κοινωνική Ασφάλιση», καθώς και από τη Σλοβενία, έδωσαν μαχητικό «παρών».

Η διαδήλωση ξεκίνησε από το σταθμό «MIDI», αφού δόθηκε συνέντευξη τύπου στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Για ώρες ένα πολύχρωμο ποτάμι διέσχιζε τις Βρυξέλλες φωνάζοντας συνθήματα, δίνοντας ένα ιδιαίτερο τόνο με τα πανό, τα πολύχρωμα καπνογόνα, τις κροτίδες και τις θορυβώδεις «βουβουζέλες», για να καταλήξει στο «PARK DU CINQUANTENAIRE» και να κλείσει με ομιλίες και μουσική εκδήλωση.

Ιδιαίτερη στιγμή ήταν όταν η διαδήλωση πέρασε μπροστά από τα κτίρια του Συμβουλίου Υπουργών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (που φυλάσσονταν από ισχυρότατες αστυνομικές δυνάμεις και συρματοπλέγματα), την ίδια ώρα που παρουσιάζονταν τα μέτρα για την επιβολή προστίμων στις χώρες της ευρωζώνης που δεν μειώνουν το χρέος τους αρκετά γρήγορα ή οι δαπάνες τους είναι μεγάλες.

Αυτές τις μέρες, εξάλλου, εκατομμύρια Γάλλοι εργαζόμενοι, μαθητές και φοιτητές διαδηλώνουν στους δρόμους των γαλλικών πόλεων, η Γαλλία έχει νεκρώσει από τις απεργίες για να μην περάσει η ασφαλιστική μεταρρύθμιση του Σαρκοζί. Στη Βρετανία, η κυβέρνηση του Ντέιβιντ Κάμερον διά στόματος του υπουργού Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν ανακοινώνει την περικοπή 490.000 θέσεων εργασίας στον ευρύτερο δημόσιο τομέα τα επόμενα πέντε χρόνια, ενώ παράλληλα προτίθεται να αυξήσει το όριο συνταξιοδότησης στα 66 έτη τόσο για άνδρες όσο και για γυναίκες.

Είναι πλέον φανερό ότι με αφορμή την οικονομική κρίση οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις χρησιμοποιώντας ως άλλοθι το ΔΝΤ και την ΕΕ επιβάλλουν πολιτικές σκληρής λιτότητας και κοινωνικής οπισθοδρόμησης, ακυρώνοντας δικαιώματα που οι εργαζόμενοι κατέκτησαν τα τελευταία 100 χρόνια με σκληρούς αγώνες. Οι απολύσεις, η ανεργία, η ανασφάλιστη εργασία, οι ελαστικές σχέσεις εργασίας που πλήττουν όλο και περισσότερους πολίτες και κυρίως τους νέους, η ακύρωση της κοινωνικής ασφάλισης και των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, οι περικοπές των δημόσιων δαπανών για την υγεία και την παιδεία και η παράδοσή τους στους κερδοσκόπους της αγοράς είναι κοινά προβλήματα που έχουν οι εργαζόμενοι να αντιμετωπίσουν. Και, όπως φαίνεται, η μόνη απάντηση στη νεοφιλελεύθερη και καταστροφική αυτή πολιτική για όλους τους εργαζόμενους της Ευρώπης είναι η οικοδόμηση μιας μακρόχρονης προοπτικής αντιστάσεων και κινητοποιήσεων σε κάθε χώρα χωριστά, αλλά και σύγκλισης των αγώνων, συσπείρωσης των συνδικάτων, των κοινωνικών κινημάτων, των δικτύων και των κινήσεων πολιτών πανευρωπαϊκά.

 

*Μέλος Δ.Σ. του ΚΕΜΕΤΕ της ΟΛΜΕ

 

Advertisements