Ανεξάρτητη Κίνηση Καθηγητών Ζ’ ΕΛΜΕ

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ  Ζ΄ΕΛΜΕ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Τη φετινή χρονιά βιώνουμε την πιο βάρβαρη επίθεση, που ανατρέπει τα εργασιακά και ασφαλιστικά μας δικαιώματα και λεηλατεί το εισόδημά μας. Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές σε Ελλάδα και Ευρώπη οδήγησαν σε αδιέξοδο. Η κυβέρνηση, καταπατώντας όλες τις δικές της προεκλογικές δεσμεύσεις, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ, επέβαλε μια πρωτόγνωρη λιτότητα. Λιτότητα που πλήττει κυρίως τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους, αυτούς δηλαδή που δεν ευθύνονται για την οικονομική κρίση. Η πρόκληση είναι μεγάλη. Οι τράπεζες, οι μεγάλες επιχειρήσεις, οι φοροφυγάδες, οι χρηματιστές του συστήματος, οι πολιτικοί που τους εκπροσωπούν, όλοι αυτοί που δημιούργησαν την κρίση, όλοι αυτοί που συσσώρευσαν αμύθητα κέρδη σε βάρος των εργαζομένων, είναι στο απυρόβλητο. Όχι μόνο δεν πληρώνουν για την κρίση, όχι μόνο κερδίζουν όσο διαρκεί, αλλά θα βγουν και κερδισμένοι μετά από αυτή.

Τα μέτρα που αποφασίζονται δεν έχουν τέλος. Το «επικαιροποιημένο» μνημόνιο καθώς και η αναθεώρηση του ελλείμματος και του δημόσιου χρέους οδηγούν σε νέα μείωση των μισθών μας. Σχεδιάζεται νέα επίθεση στα ασφαλιστικά μας δικαιώματα μέσω της μείωσης της κύριας σύνταξης και των παροχών των ταμείων.

Αν τους αφήσουμε, τα μέτρα και τα μνημόνια δε θα έχουν τελειωμό. Ήδη η κυβέρνηση και οι κονδυλοφόροι της εξουσίας μάς προετοιμάζουν για τις νέες περικοπές. Η φιλολογία για το «μεγάλο» δημόσιο τομέα, τα «υπέρογκα» επιδόματα και τους «καλοπληρωμένους» δημόσιους υπάλληλους, η προσπάθεια να φέρουν σε αντιπαράθεση τους εργαζομένους μεταξύ τους κ.ά. αξιοποιούνται για να στοχοποιηθούν κατηγορίες εργαζομένων, ανάμεσα σε αυτούς και οι εκπαιδευτικοί. Οι θέσεις και το πλαίσιο αρχών που παρουσιάστηκαν για το “νέο μισθολόγιο” επιβεβαιώνουν την εκτίμησή μας ότι η Κυβέρνηση προσανατολίζεται σε ένα νέο “φτωχολόγιο”, που θα συνδέσει τον μισθό με την αξιολόγηση και θα το χρησιμοποιήσει ως εργαλείο για την παραπέρα περικοπή των αποδοχών μας.

Διαβάστε περισσότερα … εδώ