Σχετικά με την πρόταση του Υπουργείου Παιδείας για το «Τεχνολογικό Λύκειο»

«Πρώτα ο Μαθητής» ή «Πρώτα η Αγορά»;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΓΙΑ ΤΟ «Τεχνολογικό Λύκειο»

των Ζωγραφάκη Ελένης και Κοτσιφάκη Θέμη (http://thekotsi.blogspot.com)

Μελών του Δ.Σ.  της ΟΛΜΕ, από τις Συνεργαζόμενες Εκπαιδευτικές Κινήσεις

Ανακοίνωση σε δόσεις της πολιτικής του Υπουργείου Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων. Πριν από δύο περίπου μήνες η Υπουργός Παιδείας παρουσίασε την πρόταση για το «Νέο Λύκειο» και στις 26/05/2011 την πρόταση για το νέο «Τεχνολογικό Λύκειο». Προτάσεις που αφορούν μια σημαντική εκπαιδευτική βαθμίδα και που φαίνεται ότι πολύ απέχουν από το Ενιαίο Λύκειο Θεωρίας και Πράξης που έχει ανάγκη η κοινωνία και ο τόπος. Οι επισημάνσεις που είχαμε κάνει για το «Νέο Λύκειο» ότι «οι αλλαγές που προωθούνται τόσο στο πρόγραμμα σπουδών όσο και στη δομή και τη λειτουργία του «νέου σχολείου» στοχεύουν σε ένα ιδιωτικοποιημένο, πειθαρχημένο και προσαρμοσμένο στα κυρίαρχα συμφέροντα σχολείο», και ότι «είναι συχνές οι διατυπώσεις για άνοιγμα του σχολείου στις δυνάμεις της αγοράς, ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, της καινοτομίας, του επιχειρηματικού πνεύματος», επιβεβαιώνονται με τον πιο αδιάψευστο τρόπο στην πρόταση για το Τεχνολογικό Λύκειο.

Σύμφωνα με την Υπουργό κα Άννα Διαμαντοπούλου: «Τις τελευταίες 10ετίες υποτιμήσαμε και υποβαθμίσαμε την τεχνική- επαγγελματική εκπαίδευση. Χρειαζόμαστε ένα άλμα, που θα καταστήσει το Τεχνολογικό Λύκειο τη ναυαρχίδα για την επαγγελματική αναδιάταξη, που είναι αναγκαία για την αγορά εργασίας……Την επόμενη ημέρα που τελειώνει κάποιος το Τεχνολογικό Λύκειο θα έχει επαγγελματικά δικαιώματα».

Επιβεβαιώνει αυτές τις προθέσεις η Υφυπουργός Παιδείας κα Εύη Χριστοφιλοπούλου: «Θέλουμε το Τεχνικό Επαγγελματικό Λύκειο να είναι ουσιαστικά- και όχι μονό τυπικά- ισάξιο και ισότιμο με το Γενικό Λύκειο. Επενδύουμε στο μέλλον της χώρας». 

Διαβάστε περισσότερα … εδώ

Advertisements
By SYNEK Posted in ΤΕΕ