Κινητοποιήσεις εκπαιδευτικών στην Χιλή

Στις 25 Απριλίου, πάνω από 50.000 εκπαιδευτικοί διαδήλωσαν στην πρωτεύουσα της Χιλής Σαντιάγκο υπέρ της δημόσιας εκπαίδευσης. Οι εκπαιδευτικοί υποστηρίζουν ότι το εκπαιδευτικό σύστημα εξακολουθεί να παραμένει συνδεδεμένο με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές ιδιωτικοποίησης, που για πρώτη φορά θεσπίστηκαν επί Πινοσέτ.

Στη Χιλή, δεν υπάρχει εθνικό πρόγραμμα σπουδών, ούτε κεντρικός προϋπολογισμός για την εκπαίδευση.  Τα τοπικά συμβούλια ορίζουν την εκπαιδευτική γραμμή για τα σχολεία της περιοχής τους  και οι οικογένειες λαμβάνουν κουπόνια και πληρώνουν το σχολείο που μπορούν να αντέξουν οικονομικά. Αυτό το κατακερματισμένο σύστημα εκπαίδευσης μοιάζει με μια αλυσίδα οργανισμών- παρόμοια με μια αλυσίδα σούπερ μάρκετ ή κάποια άλλη επιχείρηση – οι οποίοι ανταγωνίζονται μεταξύ τους αλλά και με τον ιδιωτικό τομέα, για να προσελκύσουν πελάτες και να έχουν κέρδος.

Το επάγγελμα του εκπαιδευτικού είναι επισφαλές , με αποδοχές 40 τοις εκατό χαμηλότερες από άλλους επαγγελματίες με αντίστοιχα προσόντα και με εξαιρετικά ασταθείς συνθήκες εργασίας. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι 16 τοις εκατό των δασκάλων στην Χιλή πάσχουν από αγχώδεις διαταραχές και κατάθλιψη. Επιπλέον, η έλλειψη δημόσιων πόρων για επιμόρφωση των εκπαιδευτικών σημαίνει ότι πρέπει να πληρώνουν οι ίδιοι για τη μάθηση και ανάπτυξή τους.

Ακόμη οι συνδικαλιστικές οργανώσεις διαμαρτύρονται για την τιμωρητική, όπως την χαρακτηρίζουν, αξιολόγηση. Υποστηρίζουν ότι ο νόμος 20.501 του 2011, που υποτίθεται ότι δημιουργήθηκε για την αξιολόγηση του διδακτικού προσωπικού, στην πραγματικότητα επιβάλλει νέες κυρώσεις στους εκπαιδευτικούς και είναι ένα νέο εργαλείο για απολύσεις.

Δείτε  : http://www.teachersolidarity.com/blog/students-and-teachers-march-for-free-education-in-chile/#more-280

http://www.ei-ie.org/en/news/news_details/2148

Advertisements