22-05-2012 ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

του Κοτσιφάκη Θέμη, ΓΓ του ΔΣ της ΟΛΜΕ

 

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ» στις 19-5-12

 

Ζούμε μια δραματική κατάσταση στη χώρα μας που όμοια της δεν έχει υπάρξει τις τελευταίες δεκαετίες. Η πολιτική των μνημονίων έχει πλήξει βαθειά και τη δημόσια εκπαίδευση.

Η ελληνική εκπαίδευση έχει τεθεί ουσιαστικά και τυπικά υπό την κηδεμονία της τρόικας, μιας και θα πρέπει το Υπουργείο Παιδείας να υλοποιεί τις προτάσεις μιας ειδικής ομάδας, η δημιουργία της οποίας προβλέπεται από τα μνημόνια. Μόνο ως κακόγουστο αστείο ακούγεται πλέον η διακήρυξη της ΕΕ πως «η εκπαίδευση αποτελεί θέμα των εθνικών κρατών» και σύμφωνα με τις αρχές της η «συμβολή της είναι μόνο επικουρική».

Με τις συνεχείς μειώσεις των δαπανών μέσω των μνημονίων και του μεσοπρόθεσμου ξεθεμελιώνεται η δημόσια εκπαίδευση. Η χώρα μας ήταν ήδη τελευταία στις δημόσιες δαπάνες για την παιδεία, σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και αντί να γίνει προσπάθεια να αυξηθούν αυτές στοιχειωδώς ώστε να πλησιάσουν το μέσο όρο στην Ε.Ε. (5 %) η κατρακύλα δεν έχει τέλος. Είναι σίγουρο πως όταν οι δαπάνες για τη δημόσια παιδεία φτάσουν, όπως υπολογίζεται στο μεσοπρόθεσμο, μόλις στο 2,23 % (!!) επί του ΑΕΠ το 2015, οι επιπτώσεις στο δημόσιο σχολείο θα είναι δραματικές.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο ….εδώ

Advertisements