Για την αρχή της σχολικής χρονιάς 2018-19

Χαιρετίζουμε αγωνιστικά τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες, και ευχόμαστε υγεία, δημιουργικότητα και καλή δύναμη, καθώς ξεκινά μια νέα σχολική χρονιά.

Η φετινή χρονιά είναι μια από τις πιο ιδιαίτερες, τόσο για την εκπαίδευση, όσο και για τη χώρα μας συνολικά. Η ελληνική κοινωνία και η δημόσια εκπαίδευση βρίσκονται απέναντι σε  μεγάλες προκλήσεις. Το μεγάλο στοίχημα είναι, αν θα κάνουμε αποφασιστικά ένα βήμα ΜΠΡΟΣΤΑ, ή αν  θα περάσουμε σε ένα αντιδραστικό, σκοταδιστικό πισωγύρισμα σε όλους τους τομείς.

Καθώς η Ελλάδα μπαίνει σε μια μεταμνημονιακή περίοδο χωρίς σκληρή εποπτεία, και μετά τις φονικές πλημμύρες, τις πυρκαγιές και τις συνέπειές τους, αναδεικνύεται αντικειμενικά ότι αποφασιστικός παράγοντας που θα κρίνει τις προοδευτικές εξελίξεις και τις ανατροπές των πολιτικών λιτότητας, είναι η συμμετοχή του λαϊκού κινήματος με την οργάνωση μαζικών κινητοποιήσεων για μισθούς, προσλήψεις, εργασιακά δικαιώματα, και για την υπεράσπιση των δημόσιων αγαθών της Παιδείας, της Υγείας και της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Μια ιδιαίτερη πλευρά της συμμετοχής του λαϊκού παράγοντα και των εκπαιδευτικών, θα είναι και η προοδευτική ψήφος στις αλλεπάλληλες εκλογικές διαδικασίες αυτής της χρονιάς, σε γενικό (εθνικές, αυτοδιοικητικές, ευρωεκλογές) και σε κλαδικό επίπεδο (αιρετοί, ΕΛΜΕ, ΟΛΜΕ).

Ιδιαίτερα στην εκπαίδευση, με το ξεκίνημα της σχολικής χρονιάς, ο κλάδος οφείλει να βρίσκεται σε ετοιμότητα για να αντιμετωπίσει βασικά ζητήματα που θα καθορίσουν τις εργασιακές συνθήκες, όπως διορισμούς, συγκρότηση μη πληθωρικών τμημάτων, έγκριση ολιγομελών, μετακινήσεις συναδέλφων σε μέχρι δύο σχολεία, κ.ά.

Μετά τις εξαγγελίες για την Γ΄ ΓΕΛ από το Υπουργείο Παιδείας, πρέπει κατ αρχάς να γίνει σοβαρή συζήτηση στον κλάδο και στο συνδικαλιστικό κίνημα. Σε μια πρώτη εκτίμηση και παρά τα επί μέρους θετικά σημεία, κύριο ζήτημα παραμένει η σύνδεση του ΓΕΛ με το σύστημα πρόσβασης, που αντικειμενικά υπονομεύει τον αυτόνομο μορφωτικό ρόλο του Λυκείου ως βαθμίδα γενικής παιδείας για όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες.

Οι Σύλλογοι καθηγητών, στα πλαίσια υλοποίησης του νόμου περί «προγραμματισμού και αποτίμησης του εκπ/κού έργου της σχολικής μονάδας» θα πρέπει να θέσουν στόχους και δράσεις που θα βελτιώνουν και θα αναβαθμίζουν το εκπαιδευτικό έργο. Η διαδικασία αυτή, απαλλαγμένη από έξωθεν παρεμβάσεις, δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποτυπώνεται σε γραφειοκρατικές φόρμες και κατηγοριοποιήσεις. Ο κλάδος θα πρέπει να είναι έτοιμος να αντιδράσει αγωνιστικά σε οποιαδήποτε στρέβλωση αυτής της αναγκαίας και συλλογικής παρέμβασης του Συλλόγου καθηγητών.

Με τον ανασχηματισμό της Κυβέρνησης δημιουργούνται εύλογες ανησυχίες για τη συνέχιση των θετικών βημάτων και του ρυθμού των μεταρρυθμίσεων στο χώρο της Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης. Πρέπει να περιφρουρηθούν και να διευρυνθούν οι κατακτήσεις αυτές στην κατεύθυνση της παραπέρα ενίσχυσής της.

Μέχρι το τέλος του Σεπτέμβρη, θα πρέπει να οργανωθούν μαζικές γενικές Συνελεύσεις των ΕΛΜΕ, προκειμένου να διοργανώσουμε σε συνεργασία με τα άλλα συνδικάτα αγωνιστικές παρεμβάσεις για τα μεγάλα επίδικα της χρονιάς, την ανάγκη για μαζικές προσλήψεις εκπαιδευτικών, τη μισθολογική αναβάθμιση, τα εργασιακά δικαιώματα, τη μη μείωση των συντάξεων και το μεγάλο ζήτημα της Δημόσιας εκπαίδευσης στη χώρα μας.

Για την αποτελεσματικότητα της οργάνωσης τέτοιων δράσεων, είναι αναγκαίο  να αντιμετωπιστούν χρόνιες παθογένειες και στρεβλώσεις στο  συνδικαλιστικό κίνημα. Ιδιαίτερο σημείο σε αυτή την προσπάθεια είναι να κυριαρχήσουν  οι λογικές του διαλόγου, της μαζικής συμμετοχής και της συλλογικότητας, βάζοντας στην άκρη διχαστικές, μικροπαραταξιακές αντιλήψεις.

Προς αυτή την κατεύθυνση καθοριστικό ρόλο θα παίξει η ενημέρωση και η προετοιμασία των συναδέλφων/ισσών μέσα στα σχολεία, ώστε να εξασφαλίζεται και η καλύτερη συμμετοχή όλων στις γενικές Συνελεύσεις των ΕΛΜΕ, και στις αγωνιστικές δράσεις.

Πιστεύοντας στις δυνατότητες που έχουν οι λαϊκές δυνάμεις και το συνδικαλιστικό κίνημα, θα αγωνιστούμε για να αποτελέσει αυτή η χρονιά ορόσημο προοδευτικών εξελίξεων για την πορεία και της δημόσιας εκπαίδευσης και της χώρας μας.

Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς.

2018_09_04 nea sxoliki xronia