«Αριστεία» ΝΔ: Αναξιοκρατία, ρεβανσισμός και ο κρατικός μηχανισμός ως λάφυρο

Η Υπουργός Παιδείας κ. Κεραμέως, κατά τη συζήτηση του ΝΣΧ για τον «εκσυγχρονισμό» της Ιδιωτικής Εκπαίδευσης, κατέθεσε αιφνιδιαστικά και χωρίς κανένα διάλογο για μία ακόμα φορά τροπολογία με την οποία αντικαθιστά όλους του Διευθυντές Εκπαίδευσης με «προσωρινούς», οι οποίοι θα επιλεχθούν χωρίς καμία μοριοδότηση, χωρίς τη γνώμη των εκπαιδευτικών και χωρίς τη συμμετοχή των αιρετών εκπροσώπων των εργαζομένων στο Συμβούλιο Επιλογής. Επίσης, θα αντικατασταθούν και οι 2 εκπαιδευτικοί μέλη των ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ μόνο από εν ενεργεία Διευθυντές Σχολικών Μονάδων, αφού για το ΥΠΑΙΘ ένας απλός μάχιμος εκπαιδευτικός δεν είναι αρκούντως ικανός για να είναι μέλος Υπηρεσιακού Συμβουλίου. Ξεκάθαρος στόχος της κυβέρνησης είναι να ελέγχει πλήρως όλα τα υπηρεσιακά συμβούλια, τοποθετώντας κομματικά στελέχη της σε αυτά.

 Η κυβέρνηση Ν.Δ., η Ν. Κεραμέως και ο Κ. Μητσοτάκης επιλέγουν με αυτόν τον τρόπο να γυρίσουν την εκπαίδευση στα χρόνια που το παλαιοκομματικό κράτος καθόριζε κατά τρόπο απόλυτο την επιλογή των στελεχών εκπαίδευσης. Είναι νωπές οι μνήμες από αντίστοιχες πρακτικές το 1984, 1990, 1994, 2004 & 2010. Ο νέο-φιλελευθερισμός με ό,τι αυτό σημαίνει για το χτύπημα της Δημόσιας Δωρεάν Εκπαίδευσης δεν τους αρκεί. Η «κανονικότητα» και η «αριστεία» που διατυμπάνιζαν ένα στόχο είχε: «να έρθουν στα πράγματα ως κομματικοί» και να μετατρέψουν τη Δημόσια Διοίκηση σε κομματικό λάφυρο.

Παρά τις σφοδρές αντιδράσεις η κυβέρνηση της ΝΔ ψήφισε τελικά τόσο το επαίσχυντο νομοσχέδιο για την ιδιωτική εκπαίδευση, ως δώρο στους σχολάρχες – χορηγούς της, όσο και την τροπολογία ντροπή για τη μετατροπή των Υ.Σ. σε απόλυτα ελεγχόμενα όργανα, αναξιοκρατικά διορισμένα.

Και σαν να μην έφταναν αυτά, οι «άριστοι» συνεχίζουν το έργο τους με τη γνωστή προχειρότητα και έλλειψη οργάνωσης. Με εγκύκλιο της γ.γ. του ΥΠΑΙΘ στις 30/7/20 καλούνται τα υπηρεσιακά συμβούλια να ολοκληρώσουν τις υπηρεσιακές μεταβολές των εκπαιδευτικών μέχρι τις 14 Αυγούστου. Απαιτούν δηλαδή με κλειστά σχολεία, χωρίς συνεδρίαση των συλλόγων διδασκόντων, με τους εκπαιδευτικούς, που είναι σε άδεια, να μην μπορούν ούτε να ενημερωθούν ούτε να κάνουν τις σχετικές αιτήσεις και με τα μέλη των ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ απόντα να πραγματοποιηθούν όλες οι τοποθετήσεις στα λειτουργικά κενά μέσα σε 2 βδομάδες. Γνωρίζοντας μάλιστα ότι, λόγω των αναχρονιστικών νέων ωρολογίων προγραμμάτων, οι αλλαγές που θα επέλθουν στις θέσεις των εκπαιδευτικών θα είναι τεράστιες.

Το ΥΠΑΙΘ, σε ένα κρεσέντο ρεβανσισμού, καρατομεί την πλειοψηφία των μελών των ΥΣ, παύοντας 3 από τα 5 μέλη τους, αλλά πριν την παύση τους απαιτεί από αυτά, στη διάρκεια της άδειάς τους, να επιστρέψουν και να εργαστούν για τις υπηρεσιακές μεταβολές. Απαιτεί ακόμα από διευθυντές σχολείων και εκπαιδευτικούς, επίσης στη διάρκεια της άδειάς τους, να δηλώσουν κενά και να κάνουν αιτήσεις οριστικής τοποθέτησης.

Ο χώρος της εκπαίδευσης μετατρέπεται από τη ΝΔ σε πεδίο πολιτικού ρεβανσισμού και η επιλογή στελεχών αντιμετωπίζεται σαν δούρειος ίππος για την άλωση της κρατικής μηχανής.

Καλούμε τα μέλη των ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ να μην υλοποιήσουν τις απαράδεκτες και έτσι κι αλλιώς ανεφάρμοστες οδηγίες του ΥΠΑΙΘ και να μην προχωρήσουν τις υπηρεσιακές μεταβολές υπό αυτές τις συνθήκες.

Καλούμε τους/τις εκπαιδευτικούς να συμμετάσχουν μαζικά στις Γ.Σ. των ΕΛΜΕ, που θα πραγματοποιηθούν 1-4 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να οργανωθεί δυναμικός και μαζικός αγώνας ενάντια σε όλα τα αντιδραστικά και αντιεκπαιδευτικά μέτρα της κυβέρνησης.

Ενάντια σε όσα νομοθέτησαν έως τώρα και σε όσα διακηρυγμένα έπονται.

ΝΔ και Κεραμέως συνεχίζουν την εμπορευματοποίηση της εκπαίδευσης

Το δημόσιο αγαθό της εκπαίδευσης, που σύμφωνα με το άρθρο 16 του Συντάγματος υπηρετούν από κοινού η ιδιωτική και δημόσια εκπαίδευση, βρίσκεται στο στόχαστρο του Υπουργείου Παιδείας και της κυβέρνησης. Μετά την ψήφιση του κατάπτυστου νόμου 4692/2020 που αυξάνει τον αριθμό των μαθητών στην πρωτοβάθμια, μετατρέπει το γυμνάσιο και το λύκειο σε εξεταστικό κέντρο, κατατεμαχίζει και κατηγοριοποιεί τα δημόσια σχολεία με την αύξηση των προτύπων και την εξωτερική αξιολόγηση, μετά τα νέα ωρολόγια προγράμματα που συρρικνώνουν τα καλλιτεχνικά μαθήματα και τα μαθήματα κοινωνικών και πολιτικών επιστημών, σειρά έχει το νομοσχέδιο για την ιδιωτική εκπαίδευση.

Την “εύρυθμη λειτουργία των ιδιωτικών σχολείων” επικαλείται η Αιτιολογική Έκθεση του νομοσχεδίου. Για τη ΝΔ όμως “ευρυθμία” συνιστά η λειτουργία τους αποκλειστικά και μόνο σύμφωνα με το κέρδος κουρελιάζοντας τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών και τα εργασιακά των εκπαιδευτικών. Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο Κεραμέως για την ιδιωτική εκπαίδευση, που είναι προς ψήφιση στη Βουλή, χωρίς κανένα διάλογο και παρά τις σφοδρές αντιδράσεις:

 • Απελευθερώνει τις απολύσεις, και μάλιστα χωρίς αιτιολόγηση, και έλεγχο από ανεξάρτητη επιτροπή (όπως γίνεται μέχρι σήμερα στη χώρα μας αλλά και στην Ευρώπη) και ελαστικοποιεί τις εργασιακές σχέσεις, αφήνοντας τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς έρμαια στους εργασιακούς εκβιασμούς των σχολαρχών. Επισημοποιείται η αδήλωτη και «εθελοντική» εργασία απογεύματα, Σαββατοκύριακα, αργίες και διακοπές και νομιμοποιείται ακόμη και η εξαναγκασμένη παραίτηση (με την απειλή της απόλυσης) από μέρος του ωραρίου του ιδιωτικού εκπαιδευτικού, ίσως η πλέον απροσχημάτιστη και χυδαία ρύθμιση που έχει επιβληθεί από κυβέρνηση για εργαζόμενους στην περίοδο της Μεταπολίτευσης.
 • Η αλλαγή του εργασιακού καθεστώτος των εκπαιδευτικών στα ιδιωτικά δημιουργεί σοβαρό θεσμικό ζήτημα ισοτιμίας των τίτλων σπουδών μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων. Κι αυτό διότι το πέρασμα των ιδιωτικών εκπαιδευτικών στο Υπουργείο Εργασίας μετατρέπει τα ιδιωτικά σχολεία σε κοινές επιχειρήσεις, όπου οι τίτλοι σπουδών δεν υπόκεινται πλέον στον απαραίτητο κρατικό έλεγχο και ευνοούνται οι πρακτικές αδιαφάνειας και ανομίας. Αφήνονται έτσι απροστάτευτοι όχι μόνο οι μαθητές των ιδιωτικών σχολείων αλλά και το 94% των μαθητών της χώρας, που φοιτούν στα δημόσια σχολεία.
 • Απειλείται η ελεύθερη κρίση των εκπαιδευτικών λειτουργών σε παιδαγωγικά και εκπαιδευτικά καθώς ο σχολάρχης ή οι μέτοχοι θα μετέχουν υποχρεωτικά στο Σύλλογο Διδασκόντων. Αρκεί να θυμηθούμε πώς αντιμετωπίστηκε η εκπαιδευτικός Φ. Μπουλούτα από μεγάλο εκπαιδευτήριο όταν έπιασε τον γιο του Σαμαρά να αντιγράφει στις εξετάσεις, για να καταλάβουμε τι σημαίνει αυτή η ρύθμιση.
 • Τα ιδιωτικά σχολεία αποκτούν χαρακτηριστικά μεγάλων επιχειρήσεων, ένα είδος μεγάλων εκπαιδευτικών σούπερ-μάρκετ, με δυνατότητα να “εμπορεύονται” κάθε είδους υπηρεσία που έχει άμεση ή έμμεση σχέση με την εκπαίδευση, από την προσχολική εκπαίδευση ως τη διά βίου κατάρτιση. Χτίζεται έτσι βήμα βήμα η θεσμική υποδομή που θα αναλάβει να στηρίξει σταδιακά τα επόμενα βήματα ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης βασικών τομέων της εκπαίδευσης.
 • Υποβαθμίζεται η παρεχόμενη εκπαίδευση στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, με την πρόβλεψη λειτουργίας φροντιστηριακών δομών σε όλες τις τάξεις, οι οποίες προφανώς θα λειτουργούν ανταγωνιστικά στο πρωινό μάθημα.

Η έως τώρα πολιτική της κυβέρνησης για την εκπαίδευση (επαγγελματική ισοτιμία πτυχίων δημόσιων πανεπιστημίων και ιδιωτικών κολλεγίων, νόμος 4692/2020, τροπολογία για τη ζωντανή αναμετάδοση του μαθήματος, νέα ωρολόγια προγράμματα, νομοσχέδιο για την ιδιωτική εκπαίδευση) έχει σαφή χαρακτηριστικά :

Κοινωνική ανισότητα, νόθευση των εκπαιδευτικών αποτελεσμάτων, απουσία παιδαγωγικών αρχών, ελαστική εργασία, ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση του αγαθού της εκπαίδευσης και κατ’ επέκταση υποβάθμιση του σχολείου εν γένει. 

Ενημερωτικό Κορδή Νεκτάριου για τους διορισμούς στην ΕΑΕ 22/7/2020

    Ενημερωτικό του αιρετού στο  ΚΥΣΔΕ

           Νεκτάριου Κορδή

εκλεγμένου με το ψηφοδέλτιο  των

Συνεργαζόμενων Εκπαιδευτικών Κινήσεων

Θέμα: Σχετικά με τους μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών της προκήρυξης 3ΕΑ/2019 του ΑΣΕΠ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι        

   Το ΑΣΕΠ ανακοίνωσε τελικά την Τρίτη 21 Ιουλίου 2020 τους αναμορφωμένους τελικούς αξιολογικούς πίνακες κατάταξης και απορριπτέων κατηγορίας ΠΕ κλάδων ΠΕ01, ΠΕ02, ΠΕ03, ΠΕ04.01, ΠΕ04.04, ΠΕ04.05, ΠΕ06, ΠE11, ΠE60, ΠΕ61, ΠΕ70, ΠΕ71, ΠΕ78, ΠΕ80, ΠΕ86 και ΠΕ87.06 της Προκήρυξης 3ΕΑ/2019. Αυτοί προέκυψαν:

 • Από την εξέταση των αιτήσεων θεραπείας που υποβλήθηκαν επί των αναρτηθέντων στις 9-6-2020 τελικών πινάκων κατάταξης και απορριπτέων της εν λόγω Προκήρυξης και
 • Από τη δημόσια ηλεκτρονική κλήρωση της 15ης Ιουλίου 2020 που διεξήχθη στο ΑΣΕΠ για τους ισοβαθμήσαντες υποψηφίους των εν λόγω κλάδων.

   Πλέον αναμένουμε την επίσημη δημοσίευσή τους από το Εθνικό Τυπογραφείο και φυσικά την έκδοση σχετικού ΦΕΚ. Στη συνέχεια θα έχουμε την πρόσκληση δήλωσης περιοχών για το διορισμό των 3.549 εκπαιδευτικών στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση (1642 στη Δευτεροβάθμια και 1817 στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση). Με απόφαση της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται ο αριθμός, κατά κλάδο και ειδικότητα ή ειδίκευση, καθώς και η περιοχή διορισμού, των θέσεων που πρόκειται να καλυφθούν και καλούνται οι υποψήφιοι που είναι εγγεγραμμένοι στους τελικούς αξιολογικούς πίνακες να υποβάλουν δήλωση προτίμησης για μόνιμο διορισμό σε συγκεκριμένες περιοχές διορισμού, μέσα σε αποκλειστική προθεσμία που ορίζεται στην ίδια απόφαση. Η ανωτέρω δήλωση προτίμησης υποβάλλεται άπαξ και είναι αμετάκλητη. Μετά την υπογραφή της πρόσκλησης από την Υπουργό Παιδείας, θα ακολουθήσει η επίσημη δημοσίευση της πρόσκλησης από το Εθνικό Τυπογραφείο με το αντίστοιχο ΦΕΚ. Υπενθυμίζω ότι θα ανακοινωθούν 3.549 κενά όσα και οι διοριστέοι. Προφανώς τα κενά της ΕΑΕ είναι πολύ περισσότερα και συνεπώς, για παράδειγμα, στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη θα δοθεί μέρος των συνολικών κενών.

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ:

 • Με βάση το άρθρο 48 του ν.4692/20 οι τοποθετήσεις σε θέσεις των Τμημάτων Ένταξης πραγματοποιούνται μετά την κάλυψη όλων των κενών στις Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (Σ.Μ.Ε.Α.Ε.) της οικείας περιοχής μετάθεσης.
 • Οι νεοδιοριζόμενοι τοποθετούνται σε κενή θέση σχολικής μονάδας της περιοχής διορισμού με απόφαση του οικείου Διευθυντή Εκπαίδευσης, ύστερα από πρόταση του οικείου Περιφερειακού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Π.Υ.Σ.Π.Ε. ή Π.Υ.Σ.Δ.Ε.) και υποχρεούνται να παραμείνουν στη θέση τοποθέτησής τους για χρονικό διάστημα τουλάχιστον δύο (2) σχολικών ετών.
 • Οποιαδήποτε υπηρεσιακή μεταβολή που επιφέρει μεταβολή της τοποθέτησης αυτής, όπως απόσπαση ή μετάθεση, βάσει γενικής ή ειδικής διάταξης κατά το ως άνω χρονικό διάστημα, δεν επιτρέπεται.
 • Σε περίπτωση διορισμού στην Ε.Α.Ε. επιπροσθέτως, ο νεοδιοριζόμενος υποχρεούται να υπηρετήσει στην Ε.Α.Ε. για χρονικό διάστημα τουλάχιστον πέντε (5) ετών.
 • Τέλος με βάση το άρθρο 58 του ν.4653/2020 όσοι/ες διοριστούν και δεν αναλαμβάνουν υπηρεσία ή αναλαμβάνουν υπηρεσία και, μέσα σε ένα έτος από τη δημοσίευση του ΦΕΚ διορισμού, παραιτούνται, αποκλείονται από τους διορισμούς και τις προσλήψεις κατά το σχολικό έτος που διανύεται κατά την ανακοίνωση του διορισμού και τα δύο επόμενα σχολικά έτη. Αν το τρίτο έτος αποκλεισμού συμπίπτει με το πρώτο έτος ισχύος νέων πινάκων κατάταξης, τα πρόσωπα που αποκλείονται μπορούν να διοριστούν ή προσληφθούν μόνο κατά το δεύτερο έτος ισχύος των νέων πινάκων.

   Με τα σημερινά δεδομένα η ανακοίνωση της πρόσκλησης και των αντίστοιχων κενών θα γίνει τη Δευτέρα 27 Ιουλίου χωρίς ωστόσο να αποκλείεται και η ανακοίνωση αυτή, να γίνει αργά την Παρασκευή.  

Με συναδελφικούς – αγωνιστικούς  χαιρετισμούς

Αθήνα 22/7/2020

Νεκτάριος Κορδής,

αιρετό τακτ. μέλος του ΚΥΣΔΕ

(τηλ.: 6977513534,

ηλ. δ/νση:  nekordis@yahoo.gr

http://nekordis64.blogspot.gr )

  Άκης Λουκάς   

  αιρετό αναπλ. μέλος του ΚΥΣΔΕ   

 ( τηλ.:6974320189, 

 ηλ.δ/νση: loukasevangelos@gmail.com

                     εκλεγμένων  με το ψηφοδέλτιο  των

Συνεργαζόμενων Εκπαιδευτικών Κινήσεων

Ενημερωτικό του Αιρετού στο ΚΥΣΔΕ Νεκτάριου Κορδή 21/7/2020

            Ενημερωτικό του αιρετού στο  ΚΥΣΔΕ

           Νεκτάριου Κορδή

εκλεγμένου με το ψηφοδέλτιο  των

Συνεργαζόμενων Εκπαιδευτικών Κινήσεων

Θέμα: Σχετικά με τη συνεδρίαση του ΚΥΣΔΕ στις 21/7/2020 και τις τρέχουσες εκπαιδευτικές εξελίξεις

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

    Σχετικά με τη συνεδρίαση  του ΚΥΣΔΕ που έγινε την Τρίτη 21 Ιουλίου 2020 σας ενημερώνουμε για τα ακόλουθα:

 1. Έγιναν δεκτές 8 αιτήσεις παραίτησης εκπαιδευτικών για εξαιρετικά  σοβαρούς λόγους υγείας ή για σοβαρούς οικογενειακούς λόγους.
 2. Εγκρίθηκαν 2 αποσπάσεις εκπαιδευτικών στα ελληνόφωνα τμήματα και στις θέσεις διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας στα αγγλόφωνα τμήματα του Σχολείου Ευρωπαϊκής Παιδείας στο Ηράκλειο Κρήτης. Τέλος για το ίδιο ζήτημα ανανεώθηκε η απόσπαση 3 εκπαιδευτικών στο ίδιο σχολείο.
 3. Εγκρίθηκε 1 απόσπαση εκπαιδευτικού Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης σε ΠΥΣΔΕ.
 4. Αποδεσμεύτηκε εκπαιδευτικός που ζητά μετάταξη σε ίδιο κλάδο της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
 5. Απορρίφθηκε 1 αίτηση μετάταξης στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση μέλους ΔΕΠ.  
 6. Σχετικά με τις μετατάξεις εκπαιδευτικών από κλάδο σε κλάδο και από βαθμίδα σε βαθμίδα, εγκρίθηκαν συνολικά 45 μετατάξεις εκπαιδευτικών στους ακόλουθους κλάδους:
ΚΛΑΔΟΣ ΜΕΤΑΤΑΞ.ΑΡΙΘΜ. ΕΚΠΑΙΔ.
ΠΕ011
ΠΕ026
ΠΕ0310
ΠΕ04.011
ΠΕ04.024
ΠΕ04.042
ΠΕ061
ΠΕ082
ΠΕ789
ΠΕ79.012
ΠΕ801
ΠΕ831
ΠΕ861
ΠΕ87.021
ΠΕ87.091
ΠΕ88.021
ΤΕ01.191
 • Σχετικά με την προκήρυξη  3ΕΑ του ΑΣΕΠ, έχει σταλεί για δημοσίευση σε ΦΕΚ ο τελικός αξιολογικός πίνακας. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται η πρόσκληση δήλωσης περιοχών για τον διορισμό των 3.549 εκπαιδευτικών στην Ειδική Αγωγή & Εκπαίδευση.
 • Τέλος σχετικά με τις νέες αιτήσεις απόσπασης, κατά τη σημερινή συνεδρίαση του ΚΥΣΔΕ, τονίσαμε την αναγκαιότητα να δοθεί η δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς, -πέρα από ένσταση, επανεξέταση και ανάκληση- να υποβάλουν και νέες αιτήσεις μέσω του Ηλεκτρονικού Συστήματος και όχι χειρόγραφες! Ευελπιστούμε ότι το αυτονόητο αυτό ζήτημα θα γίνει αποδεκτό από την Πολιτική Ηγεσία!  
 • Οι επόμενες συνεδριάσεις του ΚΥΣΔΕ θα γίνουν το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου. Είναι προφανές ότι θα απαιτήσουμε να γίνει Β΄ φάση αποσπάσεων. Παρά την ικανοποίηση ενός μεγάλου αριθμού αποσπάσεων, εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλος αριθμός εκπαιδευτικών με σοβαρότατα προβλήματα υγείας, οικογενειακά και οικονομικά. Υπάρχουν ζευγάρια εκπαιδευτικών και τρίτεκνες οικογένειες που δεν έχουν αποσπαστεί! Οι εκπαιδευτικοί αυτοί παραμένουν εγκλωβισμένοι για πολλά χρόνια σε διάφορες περιοχές της χώρας μακριά από το τόπο κατοικίας τους και τις οικογένειες τους, μέσα στις συνθήκες της κρίσης που πλήττει όλη την ελληνική κοινωνία. Αποσπάσεις μπορούν να γίνουν –παράλληλα- και από πλεονασματικές σε πλεονασματικές περιοχές.  Για το λόγο αυτό θα πρέπει να γίνει και Β΄ φάση αποσπάσεων πριν το ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς!

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

   Σας ευχόμαστε καλό καλοκαίρι και καλή ξεκούραση σε εσάς και τις οικογένειές σας! Ύστερα από μια τόσο δύσκολη σχολική χρονιά μετά από την πρωτοφανή πανδημία, χρειάζεται να ανακτήσουμε ψυχικές και σωματικές δυνάμεις για την επόμενη χρονιά! Μπροστά μας από το Σεπτέμβρη είναι οι μεγάλοι αγώνες απέναντι στην επέλαση του νεοφιλελευθερισμού που ιδιωτικοποιεί και διαλύει το δημόσιο σχολείο και αποδομεί μορφωτικά και εργασιακά δικαιώματα!

ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΜΕ ΥΓΕΙΑ!

Με συναδελφικούς – αγωνιστικούς  χαιρετισμούς

Αθήνα 21/7/2020 

Νεκτάριος Κορδής,

αιρετό τακτ. μέλος του ΚΥΣΔΕ

(τηλ.: 6977513534,

ηλ. δ/νση:  nekordis@yahoo.gr

http://nekordis64.blogspot.gr )

  Άκης Λουκάς   

  αιρετό αναπλ. μέλος του ΚΥΣΔΕ   

 ( τηλ.:6974320189, 

 ηλ.δ/νση: loukasevangelos@gmail.com

                     εκλεγμένων  με το ψηφοδέλτιο  των

Συνεργαζόμενων Εκπαιδευτικών Κινήσεων

Ενημερωτικό του αιρετού στο ΚΥΣΔΕ Νεκτάριου Κορδή 15/7/2020

    Ενημερωτικό του αιρετού στο  ΚΥΣΔΕ

           Νεκτάριου Κορδή

εκλεγμένου με το ψηφοδέλτιο  των

Συνεργαζόμενων Εκπαιδευτικών Κινήσεων

Θέμα: Σχετικά με τις συνεδριάσεις του ΚΥΣΔΕ στις 13 & 15 Ιουλίου 2020 για τις αποσπάσεις εκπαιδευτικών 2020

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι           

    Σχετικά με τις συνεδριάσεις του ΚΥΣΔΕ που έγιναν τη Δευτέρα 13 & την Τετάρτη 15 Ιουλίου για τις αποσπάσεις εκπαιδευτικών σας ενημερώνουμε για τα ακόλουθα:

 1. Σχετικά με τις αποσπάσεις στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση: Τα λειτουργικά κενά για Νοηματική και Braille είναι 86, τα κενά των ΚΕΣΥ είναι 51 για τους ΠΕ03/04 και 109 για τους ΠΕ02. Τέλος τα λειτουργικά κενά των ΣΜΕΑΕ είναι 2555. Τα συνολικά-δηλωθέντα-λειτουργικά κενά στην ΕΑΕ είναι 2800! Τελικά αποσπώνται 5 εκπαιδευτικοί σε Σχολεία Τυφλών-Κωφών, 17 σε ΚΕΣΥ, 11 κατά προτεραιότητα και 67 σε ΣΜΕΑΕ
 2. Σχετικά με τις αποσπάσεις εκπαιδευτικών Γενικής Παιδείας στα Μουσικά Σχολεία υποβλήθηκαν συνολικά 282 αιτήσεις. Εξ αυτών οι 184 πληρούν τις τυπικές προϋποθέσεις. Τα λειτουργικά κενά είναι 168. Για τις αποσπάσεις εκπαιδευτικών μουσικών ειδικοτήτων (ΠΕ79.01/ΤΕ16) υποβλήθηκαν συνολικά 91 αιτήσεις. Τα λειτουργικά κενά των μουσικών ειδικοτήτων είναι 1116. Τα συνολικά-δηλωθέντα-λειτουργικά κενά είναι 1284! Τελικά αποσπώνται 86 εκπαιδευτικοί γενικών ειδικοτήτων και 67 εκπαιδευτικοί μουσικών ειδικοτήτων.
 3. Παράλληλα υποβλήθηκαν 79 αιτήσεις εκπαιδευτικών που ζητούν απόσπαση σε  Καλλιτεχνικά Σχολεία. Εξ αυτών οι 68 αφορούν εκπαιδευτικούς γενικής παιδείας και οι 11 καλλιτεχνικών ειδικοτήτων. Τα λειτουργικά κενά είναι συνολικά 49. Τελικά αποσπώνται 23 εκπαιδευτικοί.
 4. Σχετικά με τις αιτήσεις απόσπασης κατά προτεραιότητα: Συνολικά 851 εκπαιδευτικοί εντάχθηκαν σε κατά προτεραιότητα ή κατ’ εξαίρεση  απόσπαση. Πάγια θέση μας είναι οι εκπαιδευτικοί αυτοί να αποσπώνται ανεξαρτήτως κενών.
 5. Σχετικά με τις γενικές αποσπάσεις οι ενεργές αιτήσεις ήταν 3517 και αποσπώνται 3136 (ποσοστό ικανοποίησης 89%). Τα λειτουργικά κενά της Δευτεροβάθμιας επί των οποίων έγιναν οι αποσπάσεις ήταν 6151. Τελικά αποσπώνται 774 εκπαιδευτικοί κατά προτεραιότητα, 77 κατ΄ εξαίρεση και 2285 βάσει μορίων. Εξ αυτών 298 πήραν απόσπαση στις κοινές ειδικότητες της Α/θμιας Δυστυχώς τη φετινή χρονιά έχουμε μια σοβαρή μείωση των αποσπασμένων στις κοινές ειδικότητες της Πρωτοβάθμιας κατά 51% συγκριτικά με το 2019!

Να υπενθυμίσω ότι το 2019 σχετικά με τις γενικές αποσπάσεις οι ενεργές αιτήσεις ήταν 4588 και αποσπάστηκαν 3240 εκπαιδευτικοί (ποσοστό ικανοποίησης 71%).Τα λειτουργικά κενά της Δευτεροβάθμιας επί των οποίων έγιναν οι αποσπάσεις ήταν 4442. Αποσπάστηκαν 811 εκπαιδευτικοί κατά προτεραιότητα και 2429 βάσει μορίων. Εξ αυτών 604 πήραν απόσπαση στις κοινές ειδικότητες της Πρωτοβάθμιας.

Καταψηφίσαμε τους πίνακες κενών και πλεονασμάτων καταθέτοντας στο ΚΥΣΔΕ την ακόλουθη δήλωση: «Οι αποσπάσεις των εκπαιδευτικών από ΠΥΣΔΕ σε ΠΥΣΔΕ είναι μια διαδικασία η οποία επιτρέπει στους εκπαιδευτικούς να εργάζονται κοντά στις οικογένειες τους και στον τόπο τους, αποτελούν αναφαίρετο δικαίωμα των εκπαιδευτικών και όχι μια χαριστική παραχώρηση! Δε δημιουργούν νέα κενά αφού οι μαχόμενοι εκπαιδευτικοί καλύπτουν λειτουργικά κενά σε άλλα ΠΥΣΔΕ ή και ΠΥΣΠΕ προσφέροντας εκπαιδευτικό έργο. Για ένα μεγάλο αριθμό εκπαιδευτικών με σοβαρότατα οικογενειακά ή οικονομικά προβλήματα, με προβλήματα  υγείας,  η απόσπαση αποτελεί τη μοναδική τους πλέον διέξοδο μετά και την πραγματοποίηση περιορισμένων μεταθέσεων τα τελευταία χρόνια!

Πάγια θέση μας είναι ότι οι αποσπάσεις θα πρέπει να γίνονται  επί των πραγματικών λειτουργικών κενών με βάση και τη μοριοδότηση που ισχύει από το 2011. Μέσα στα πλαίσια αυτά έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής: Τα λειτουργικά κενά του πίνακα είναι συνολικά 6151! Τα κενά αυτά αποτυπώνουν τις εκτιμήσεις των Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης, αλλά δεν αποτυπώνουν την πραγματική εικόνα αν σκεφτούμε ότι τη φετινή χρονιά απασχολήθηκαν 12.150 αναπληρωτές! Κατά τη διαδικασία συζήτησης επί των αποσπάσεων τονίσαμε ότι: Για όλους τους εκπαιδευτικούς που εντάσσονται σε αποσπάσεις κατά προτεραιότητα (774 άτομα) η θέση μας είναι να τους δοθούν αποσπάσεις ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ ΚΕΝΩΝ. Πάγια θέση μας είναι οι εκπαιδευτικοί αυτοί να αποσπώνται ανεξαρτήτως κενών. Με τον τρόπο αυτό τα λειτουργικά κενά θα χρησιμοποιηθούν για να ικανοποιηθεί ο μεγαλύτερος δυνατός αριθμός αιτήσεων. Ιδιαίτερη αντιμετώπιση με ενισχυμένη τουλάχιστον μοριοδότηση θα έπρεπε να δοθεί και στα ζευγάρια εκπαιδευτικών και σε τρίτεκνες οικογένειες. Μην ξεχνάμε ότι και το καθεστώς των ασθενειών με βάση το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο χρειάζεται ριζική αναθεώρηση! Παράλληλα δηλώσαμε ότι αποσπάσεις θα μπορούσαν να γίνουν και από πλεονασματικές σε πλεονασματικές περιοχές με στόχο οι εκπαιδευτικοί να έρθουν κοντά στον τόπο τους. Οι θέσεις μας αυτές δεν έγιναν αποδεκτές με εξαίρεση 77 περιπτώσεις εκπαιδευτικών με ασθένεια των ιδίων και ποσοστό αναπηρίας 67% στις οποίες δεν έγινε αφαίρεση κενών. Παρά την ικανοποίηση ενός μεγάλου αριθμού αποσπάσεων (89%), εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλος αριθμός εκπαιδευτικών με σοβαρότατα προβλήματα υγείας, οικογενειακά και οικονομικά. Οι εκπαιδευτικοί αυτοί παραμένουν εγκλωβισμένοι για πολλά χρόνια σε διάφορες περιοχές της χώρας μακριά από το τόπο κατοικίας τους και τις οικογένειες τους, μέσα στις συνθήκες της κρίσης που πλήττει όλη την ελληνική κοινωνία. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να γίνει και Β΄ φάση αποσπάσεων πριν το ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς! Με βάση τα παραπάνω θα  καταψηφίσω τους πίνακες κενών-πλεονασμάτων επί των οποίων έγιναν οι αποσπάσεις αυτές».

 • Να τονίσουμε στο σημείο αυτό ότι μέσα στο ΚΥΣΔΕ καταβάλαμε κάθε προσπάθεια και πετύχαμε την ικανοποίηση ενός σημαντικού αριθμού αιτήσεων απόσπασης! Παρά το γεγονός αυτό υπάρχουν εκπαιδευτικοί με σοβαρά προβλήματα υγείας, οικογενειακά και κοινωνικά που δεν αποσπάστηκαν! Για τους εκπαιδευτικούς αυτούς -αλλά και για τις νέες αιτήσεις- και επειδή εξακολουθούν να υπάρχουν σοβαρά λειτουργικά κενά, θα απαιτήσουμε να γίνει  και Β΄ φάση αποσπάσεων  πριν το ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς! Ιδιαίτερες ευχαριστίες στους υπαλλήλους της αρμόδιας υπηρεσίας του Υπουργείου που εργάστηκαν με συνέπεια ώστε  να πετύχουμε την πραγματοποίηση των αποσπάσεων το συντομότερο δυνατό.
 • Είναι αυτονόητο ότι η επίσημη ανακοίνωση των αποσπάσεων μετά την υπογραφή της Υπουργού  μπορεί και  πρέπει να γίνει σήμερα!

Με συναδελφικούς – αγωνιστικούς  χαιρετισμούς

Αθήνα 15/7/2020

Νεκτάριος Κορδής,

αιρετό τακτ. μέλος του ΚΥΣΔΕ

(τηλ.: 6977513534,

ηλ. δ/νση:  nekordis@yahoo.gr

http://nekordis64.blogspot.gr )

  Άκης Λουκάς   

  αιρετό αναπλ. μέλος του ΚΥΣΔΕ   

 ( τηλ.:6974320189, 

 ηλ.δ/νση: loukasevangelos@gmail.com

                     εκλεγμένων  με το ψηφοδέλτιο  των

Συνεργαζόμενων Εκπαιδευτικών Κινήσεων

Ενημερωτικό του Αιρετού στο ΚΥΣΔΕ Νεκτάριου Κορδή 12/7/2020

Ενημερωτικό του αιρετού στο ΚΥΣΔΕ
    Νεκτάριου Κορδή

εκλεγμένου με το ψηφοδέλτιο των
Συνεργαζόμενων Εκπαιδευτικών Κινήσεων

Θέμα: Σχετικά με τις συνεδριάσεις του ΚΥΣΔΕ στις 7 & 10 Ιουλίου 2020 για τις αποσπάσεις εκπαιδευτικών και τις τρέχουσες εκπαιδευτικές εξελίξεις

Α. ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
Σχετικά με τις συνεδριάσεις του ΚΥΣΔΕ που έγιναν την Τρίτη 7 & την Παρασκευή 10 Ιουλίου για τις αποσπάσεις εκπαιδευτικών σας ενημερώνουμε για τα ακόλουθα:

 1. Συζητήθηκαν 127 αιτήσεις εκπαιδευτικών που ζητούν απόσπαση σε ΣΜΕΑΕ/ΚΕΣΥ. Εξ αυτών 12 αιτήσεις δεν πληρούν τα κριτήρια για ένταξη στην ΕΑΕ, 20 αιτήσεις έχουν εξειδίκευση στη γραφή Braille και στη Νοηματική και 17 αιτήσεις ζητούν να κριθούν κατά προτεραιότητα. Τα λειτουργικά κενά για Νοηματική και Braille είναι 85, τα κενά των ΚΕΣΥ είναι 51 για τους ΠΕ03/04 και 109 για τους ΠΕ02. Τέλος τα λειτουργικά κενά των ΣΜΕΑΕ είναι 2555. Τα συνολικά-δηλωθέντα-λειτουργικά κενά στην ΕΑΕ είναι 2800!
 2. Σχετικά με τις αποσπάσεις εκπαιδευτικών Γενικής Παιδείας στα Μουσικά Σχολεία υποβλήθηκαν συνολικά 282 αιτήσεις. Εξ αυτών οι 184 πληρούν τις τυπικές προϋποθέσεις. Τα λειτουργικά κενά είναι 168. Για τις αποσπάσεις εκπαιδευτικών μουσικών ειδικοτήτων (ΠΕ79.01/ΤΕ16) υποβλήθηκαν συνολικά 91 αιτήσεις. Εξ αυτών 88 αιτήσεις πληρούν τις προϋποθέσεις, ενώ για 3 αιτήσεις δεν υπάρχει λειτουργικό κενό. Παράλληλα υπάρχει και 1 ανάκληση της αίτησης απόσπασης. Τα λειτουργικά κενά των μουσικών ειδικοτήτων είναι 1116. Τα συνολικά-δηλωθέντα-λειτουργικά κενά είναι 1284!
 3. Παράλληλα υποβλήθηκαν 79 αιτήσεις εκπαιδευτικών που ζητούν απόσπαση σε Καλλιτεχνικά Σχολεία. Εξ αυτών οι 68 αφορούν εκπαιδευτικούς γενικής παιδείας και οι 11 καλλιτεχνικών ειδικοτήτων. Τα λειτουργικά κενά είναι συνολικά 49. Για 24 εξ αυτών δεν υπάρχουν αιτήσεις απόσπασης. Συνεπώς τα κενά επί των οποίων θα γίνουν αποσπάσεις είναι 25.
 4. Συζητήθηκαν 145 αιτήσεις εκπαιδευτικών που ζητούν μετάταξη από τη Δευτεροβάθμια στην Πρωτοβάθμια. Εξ αυτών απορρίφθηκαν 2 αιτήσεις και αποδεσμεύτηκαν 143 εκπαιδευτικοί. Παράλληλα συζητήθηκαν 5 αιτήσεις μετάταξης στη Σιβιτανίδειο Τέλος υπάρχουν και 2 αιτήσεις εκπαιδευτικών που ζητούν μετάταξη στον κλάδο ΠΕ23 Ψυχολόγων της ΕΑΕ. Δυστυχώς υπάρχει σοβαρή καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των διαδικασιών μετατάξεων εκπαιδευτικών από κλάδο σε κλάδο και από βαθμίδα σε βαθμίδα! Έστω και τώρα πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια για να ολοκληρωθεί άμεσα η συζήτηση, αφού ακολουθεί και άλλη διαδικασία ελέγχου μέχρι την τελική ολοκλήρωση της μετάταξης!
 5. Σχετικά με τις αιτήσεις απόσπασης κατά προτεραιότητα: Συζητήθηκαν και εγκρίθηκαν 166 αιτήσεις εκπαιδευτικών αιρετών ΟΤΑ με βάση το άρθρο 93, παρ.7 του ν.3852/2010, όπως αντικαταστάθηκε από το άρθρο 7,παρ.2 του ν. 4071/12, του άρθρου 182, παρ.10 του ν.3852/2010 και του άρθρου 46, παρ. 7 του ν.2413/1996. 352 αιτήσεις εκπαιδευτικών συζύγων ενστόλων. Εξ αυτών απορρίφθηκαν 3 αιτήσεις. 91 αιτήσεις συζύγων μελών ΔΕΠ/ΕΔΙΠ με βάση το άρθρο 44Α του ν. 4115/13 και του άρθρου 27 παρ. 12β του ν.4386/16. 10 αιτήσεις συζύγων δικαστικών λειτουργών με βάση το άρθρο 47 παρ.3 του ν. 2304/95 και του άρθρου 50 παρ. 3 του ν. 1756/88 όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 94, παρ. 5 του ν. 4055/2012. 1 αίτηση εκπαιδευτικού συζύγων εκπαιδευτικών και ιερέων. 10 αιτήσεις εκπαιδευτικών συζύγων ιατρικού προσωπικού που υπηρετούν σε περιοχές που εντάσσονται στη Γ΄ Ζώνη με βάση το άρθρο 45 του ν. 2606/98 και στις περιοχές που χαρακτηρίζονται ως ‘άγονες και προβληματικές Α΄ κατηγορίας σύμφωνα με το ΠΔ 131/87 ‘όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 137του ν. 4600/19 και το άρθρο 2 παρ. 5α του ν. 3868/2010. 85 αιτήσεις εκπαιδευτικών που ζητούν την ένταξη τους σε ειδική κατηγορία ως πολύτεκνοι. Εξ αυτών απορρίφθηκαν 10 αιτήσεις. Τέλος συζητήθηκαν 115 αιτήσεις εκπαιδευτικών που ζητούν ένταξη σε Ειδική Κατηγορία για σοβαρούς λόγους υγείας και σαν γονείς τέκνων με ποσοστό αναπηρίας 67%. Συνολικά 830 εκπαιδευτικοί ζητούν να ενταχθούν σε ειδική κατηγορία ή σε κατά προτεραιότητα απόσπαση. Πάγια θέση μας είναι οι εκπαιδευτικοί αυτοί να αποσπώνται ανεξαρτήτως κενών. Με τον τρόπο αυτό τα λειτουργικά κενά θα χρησιμοποιηθούν για να ικανοποιηθεί ο μεγαλύτερος δυνατός αριθμός αιτήσεων. Ιδιαίτερη αντιμετώπιση με ενισχυμένη τουλάχιστον μοριοδότηση θα έπρεπε να δοθεί και στα ζευγάρια εκπαιδευτικών και σε τρίτεκνες οικογένειες. Μην ξεχνάμε ότι και το καθεστώς των ασθενειών με βάση το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο χρειάζεται ριζική αναθεώρηση! Παράλληλα δηλώσαμε ότι αποσπάσεις θα μπορούσαν να γίνουν και από πλεονασματικές σε πλεονασματικές περιοχές με στόχο οι εκπαιδευτικοί να έρθουν κοντά στον τόπο τους.
 6. Οι συνεδριάσεις του ΚΥΣΔΕ θα συνεχιστούν τη Δευτέρα 13 Ιουλίου και η ολοκλήρωση των αποσπάσεων θα γίνει την Τετάρτη 15 Ιουλίου. Είναι προφανές ότι θα επιδιώξουμε την ικανοποίηση του μέγιστου δυνατού αριθμού αιτήσεων απόσπασης! Να υπενθυμίσω ότι το 2019 σχετικά με τις γενικές αποσπάσεις οι ενεργές αιτήσεις ήταν 4588 και αποσπάστηκαν 3240 εκπαιδευτικοί (ποσοστό ικανοποίησης 71%). Τα λειτουργικά κενά της Δευτεροβάθμιας επί των οποίων έγιναν οι αποσπάσεις ήταν 4442. Αποσπάστηκαν 811 εκπαιδευτικοί κατά προτεραιότητα και 2429 βάσει μορίων. Εξ αυτών 604 πήραν απόσπαση στις κοινές ειδικότητες της Πρωτοβάθμιας.

Β. ΤΡΕΧΟΥΣΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

 1. Μέχρι την Τετάρτη 15 Ιουλίου οι εκπαιδευτικοί μπορούν να υποβάλουν αίτηση απόσπασης στο εξωτερικό (Νότιο Ημισφαίριο). Η πρόσκληση είναι εδώ
 2. Παράλληλα εξελίσσεται η διαδικασία αιτήσεων σε επίπεδο Περιφέρειας για ετήσια απόσπαση σε Πρότυπα & Πειραματικά Σχολεία, με προοπτική ανανέωσης μετά από αξιολόγηση για 4ετή θητεία. Διαδικασία απόσπασης η οποία δεν γίνεται από το ΚΥΣΔΕ αλλά υπό τον πλήρη έλεγχο του ΙΕΠ! Την ίδια στιγμή που στη συγκρότηση των Περιφερειακών Επιτροπών για τη διενέργεια των συνεντεύξεων επιλογής των υποψηφίων, δεν μετέχει-φυσικά- εκπρόσωπος του Κλάδου! Νέοι καιροί, νέα ήθη!
 3. Σχετικά με τους 3549 μόνιμους διορισμούς στην ΕΑΕ -1817 στην Πρωτοβάθμια και 1642 στη Δευτεροβάθμια ΕΑΕ- παραμένει ακόμη η εκκρεμότητα της πρόσκλησης εκπαιδευτικών για δηλώσεις προτίμησης στις διαθέσιμες περιοχές διορισμού! Το πρόβλημα εντοπίζεται μεταξύ των ισοψηφησάντων στους τελικούς αξιολογικούς πίνακες! Προωθείται τροπολογία με την οποία: «Στις διαδικασίες επιλογής προσωπικού αρμοδιότητας ΑΣΕΠ, η σειρά κατάταξης των υποψήφιων που εξακολουθούν να ισοβαθμούν μετά την εξάντληση όλων των προβλεπόμενων κριτηρίων ισοβαθμίας, καθορίζεται με δημόσια κλήρωση, η οποία μπορεί να είναι και ηλεκτρονική». Με βάση την ενημέρωση του ΑΣΕΠ μέχρι τις 20 Ιουλίου θα εξεταστούν οι αιτήσεις θεραπείας και θα γίνει η ηλεκτρονική κλήρωση. Είναι προφανές ότι επιβάλλεται όλες οι εναπομείνασες διαδικασίες να ολοκληρωθούν έγκαιρα ώστε οι διορισθέντες εκπαιδευτικοί την 1η Σεπτέμβρη να είναι στις σχολικές μονάδες και φυσικά να γίνουν –έγκαιρα- και οι απαραίτητες προσλήψεις αναπληρωτών στην ΕΑΕ!
 4. Για τη Γενική Εκπαίδευση η τωρινή κατάσταση είναι η εξής: Ολοκληρώθηκε –στα τέλη της εβδομάδας- η αποστολή στο ΑΣΕΠ των τελευταίων αρχείων για τους εκπαιδευτικούς των κλάδων ΔΕ & ΤΕ. Το επόμενο βήμα είναι η έκδοση των προσωρινών πινάκων για την 2ΓΕ επί των οποίων θα γίνουν οι προσλήψεις αναπληρωτών/τριων για την επόμενη σχολική χρονιά. Η ανακοίνωση των προσωρινών πινάκων της 1ΓΕ ανέδειξε τα σοβαρά ζητήματα – για πάνω από 2100 εκπαιδευτικούς- με το ηλεκτρονικό παράβολο και άλλες δυσλειτουργίες του συστήματος! Κάτι ανάλογο θα συμβεί και με τη 2ΓΕ για την οποία έχουν υποβληθεί 126.000 αιτήσεις! Έγκαιρα είχαμε επισημάνει τα σοβαρά προβλήματα που θα έχει η χρήση των προσωρινών πινάκων για τις προσλήψεις αναπληρωτών/τριων! Ποια θα είναι συνεπώς τα επόμενα βήματα;
   Η ανακοίνωση των προσωρινών πινάκων της 2ΓΕ – παρά τις «προφητείες» που διατυπώνονται είναι άγνωστο πότε θα γίνει μέσα στον Αύγουστο! Θα έχουμε έγκαιρες προσλήψεις αναπληρωτών πριν το άνοιγμα των σχολείων στις 7 Σεπτέμβρη;
   Μετά την ανακοίνωση των προσωρινών πινάκων αναμένεται η υποβολή ενστάσεων με τα απαραίτητα αποδεικτικά στοιχεία από τους εκπαιδευτικούς. Προφανώς μιλάμε για χιλιάδες ενστάσεις –με παράβολο 20 ευρώ- για τη διόρθωση των λαθών!
   Είναι αδύνατο μέχρι την 1η Σεπτέμβρη να εξεταστούν οι ενστάσεις για την 1ΓΕ και –πολύ περισσότερο- για τη 2ΓΕ! Συνεπώς οι προσλήψεις αναπληρωτών/τριων θα γίνουν από τους αρχικούς προσωρινούς πίνακες!
   Οι οριστικοί πίνακες της 1ΓΕ αναμένονται –στην καλύτερη περίπτωση- στα τέλη του 2020 και της 2ΓΕ μέσα στο 2021!
   Με βάση την ενημέρωση του ΑΣΕΠ η δικαίωση εκπαιδευτικών, με βάση, φυσικά, τη θέση που θα καταλάβουν στους οριστικούς πίνακες θα έχει επίπτωση στις προσλήψεις αναπληρωτών που θα έχουν γίνει με βάση τους προσωρινούς πίνακες, σύμφωνα με τα όσα ορίζονται από τον Ν.4589/19! Με απλά λόγια ένας αναπληρωτής/τρια που έχει προσληφθεί στις αρχές Σεπτέμβρη μπορεί να απολυθεί μετά την έκδοση των οριστικών πινάκων και στη θέση του να προσληφθεί κάποιος άλλος! Αναλογιζόμαστε τι παρενέργειες μπορεί να προκύψουν μέσα στη σχολική χρονιά με τις αλλαγές αυτές;
   Είναι αυτονόητο ότι η τελική απόρριψη εκπαιδευτικών από τους πίνακες δε θα σημάνει μόνο τον αποκλεισμό τους από τη διαδικασία διορισμού, αλλά τους αποκλείει και από την ενδεχόμενη πρόσληψή τους ως αναπληρωτές για τα επόμενα 3 χρόνια! Οι συνάδελφοι αυτοί ουσιαστικά μένουν εκτός εκπαίδευσης, αφού ο τριετής αποκλεισμός θα σημάνει αυτόματα και την ραγδαία πτώση της σειράς τους στους πίνακες!
   Οι φετινές 43.000 προσλήψεις έγιναν με τη χρήση των «κλειδωμένων» πινάκων του 2018. Η λύση αυτή –που και αυτή έχει νομικά ζητήματα- δεν προκρίνεται πλέον!
   Και τελικά προκύπτει το εύλογο ερώτημα: Η Κυβέρνηση ΝΔ έχει εξαγγείλει 5.250 μόνιμους διορισμούς στη Γενική Εκπαίδευση για το 2020 και 5.250 για το 2021! Πότε θα γίνουν οι διορισμοί αυτοί που είναι απολύτως απαραίτητοι με δεδομένο ότι φέτος απασχολήθηκαν 43.000 αναπληρωτές/τριες σε όλη την εκπαίδευση;
 5. Με την ψήφιση του αντισυνταγματικού και αντιδημοκρατικού νόμου 4703/20 που απαγορεύει τις διαδηλώσεις και επαναφέρει το ιδιώνυμο, το επιτελικό κράτος της ΝΔ και οι «πρόθυμοι» σύμμαχοι της υλοποιούν με κάθε μέσο το δόγμα νόμος και τάξη που στην πράξη όμως όπως φάνηκε και με το μεγαλειώδες συλλαλητήριο της Πέμπτης 9 Ιουλίου λειτουργεί ως «τρόμος και τάξη»! Ο νόμος αυτός με τους αγώνες των εργαζόμενων θα μείνει στα χαρτιά!
 6. Μετά την κατάθεση του ΝΣΧ για «τον εκσυγχρονισμό» της ιδιωτικής εκπαίδευσης, μέσα στην εβδομάδα θα υπάρχει συνάντηση της ΟΛΜΕ με την πολιτική ηγεσία για το επόμενο ΝΣΧ που θα «αναβαθμίσει» την Επαγγελματική Εκπαίδευση! Η Κυβέρνηση της ΝΔ υλοποιεί –με ταχύτητα και συνέπεια- τον στρατηγικό της στόχο για τη μετάλλαξη της δημόσιας εκπαίδευσης από προσβάσιμο σε όλους κοινωνικό αγαθό, σε αγοραίο είδος που θα διαμορφώνεται και θα εξαρτάται από την αγορά και τα επιχειρηματικά συμφέροντα! Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με την ιδιωτική εκπαίδευση με τη μετατροπή της σε ένα απέραντο πεδίο ασύδοτης αγοραίας δραστηριότητας! Μην ξεχνάμε ότι μέλημα τους είναι η επιστροφή στη σκοτεινή «κανονικότητα» του 2010-2014. Και επειδή η Ιστορία δε γυρίζει πίσω, μπροστά μας είναι οι μεγάλοι αγώνες απέναντι στην επέλαση του νεοφιλελευθερισμού που ιδιωτικοποιεί και διαλύει το δημόσιο σχολείο και αποδομεί μορφωτικά και εργασιακά δικαιώματα!
  Με συναδελφικούς – αγωνιστικούς χαιρετισμούς
  Αθήνα 12/7/2020

Νεκτάριος Κορδής,
αιρετό τακτ. μέλος του ΚΥΣΔΕ
(τηλ.: 6977513534,
ηλ. δ/νση: nekordis@yahoo.gr
http://nekordis64.blogspot.gr )
Άκης Λουκάς
αιρετό αναπλ. μέλος του ΚΥΣΔΕ
( τηλ.:6974320189,
ηλ.δ/νση: loukasevangelos@gmail.com

         εκλεγμένων με το ψηφοδέλτιο των

Συνεργαζόμενων Εκπαιδευτικών Κινήσεων

Στο σκοτάδι η εκπαίδευση των προσφύγων

Το σχολικό έτος τελείωσε και ακόμα στον ιστότοπο του υπουργείου παιδείας, σε αντίθεση με τις προηγούμενες χρονιές, δεν υπάρχει κανένας επίσημος απολογισμός  για τον αριθμό των παιδιών προσφύγων που εγγράφησαν στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, είτε σε ΔΥΕΠ είτε σε Τάξεις Υποδοχής είτε μεμονωμένα σε σχολεία χωρίς Τ.Υ. Παρά το αίτημα που έχει απευθύνει το Κέντρο Μελετών και Τεκμηρίωσης (ΚΕ.ΜΕ.ΤΕ.) της ΟΛΜΕ από τον Ιανουάριο του 2020 για χορήγηση στοιχείων σχετικών με την προσφυγική εκπαίδευση και συνάντηση με το Τμήμα Συντονισμού και Παρακολούθησης της Εκπαίδευσης Προσφύγων, δεν έχει υπάρξει καμία απάντηση με ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου.

Την προηγούμενη σχολική χρονιά, σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό του υπουργείου εγγράφησαν συνολικά στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση 12.867 μαθητές/-τριες. Αναλυτικά τα στοιχεία που είχαν αναρτηθεί στο ιστότοπο του υπουργείο στις 20/6/2019 σχετικά με την εκπαίδευση παιδιών προσφύγων ήταν τα εξής:

Σύνολο εγγεγραμμένων μαθητών/-τριών Αθμιας και Βθμιας για το σχολικό έτος 2018-2019 σε:

 Α/θμιαΓΥΜΝΑΣΙΑΛΥΚΕΙΑΣύνολο
ΔΥΕΠ3.773804 4.577
Τ.Υ.1.77480714694.050
ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ3.2646872894.240
Σύνολο    

Σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού (1989), την οποία η χώρα μας έχει συνυπογράψει, «τα συμβαλλόμενα κράτη αναγνωρίζουν το δικαίωμα του παιδιού στην εκπαίδευση και η επίτευξη αυτού του δικαιώματος επιτυγχάνεται προοδευτικά με βάση τις ίσες ευκαιρίες». Ωστόσο, το δικαίωμα αυτό καταστρατηγείται με μια σειρά από θεσμικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης της Ν.Δ., οι οποίες παραβιάζουν όχι μόνο το δικαίωμα των παιδιών προσφύγων στην εκπαίδευση, αλλά και τις διεθνείς συμβάσεις και το ενωσικό δίκαιο για το άσυλο, κάνοντας μια επικοινωνιακή διαχείριση του ζητήματος με μικροκομματικές επιδιώξεις. Αυτές οι θεσμικές πρωτοβουλίες δείχνουν επίσης άγνοια του προσφυγικού ζητήματος, έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού και περιφρόνηση του διεθνούς δικαίου.

Συγκεκριμένα, με το νόμο 4636/2019 (Περί  Διεθνούς Προστασίας και άλλες διατάξεις), οι ανήλικοι ηλικίας 15 έως 18 εξαιρούνται από τις ευάλωτες ομάδες και τις ταχύρρυθμες διαδικασίες που προβλέπονται για την κατά προτεραιότητα εξέταση του αιτήματος ασύλου. Αντιμετωπίζονται επί της ουσίας ως ενήλικοι, κατά παράβαση βέβαια της σχετικής ελληνικής νομοθεσίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τα στοιχεία της Ύπατης αρμοστείας του ΟΗΕ (Ιανουάριος 2019) οι ανήλικοι εισερχόμενοι στη χώρα αποτελούν το 36,5%, σημαντικός αριθμός εκ των οποίων ανήκουν στην ηλικιακή κατηγορία 15-18 (περίπου 40%) και μάλιστα αρκετοί εξ αυτών είναι ασυνόδευτοι. Το αποτέλεσμα είναι ανήλικοι/ες πρόσφυγες να μένουν εντελώς απροστάτευτοι/ες, εύκολα θύματα σε κυκλώματα διακινητών και εκμετάλλευσης ανηλίκων.

Επίσης, με εγκύκλιο του Υπουργείου Εργασίας (1/10/19), οι πολίτες τρίτων χωρών των οποίων εκκρεμούσε η χορήγηση ασύλου δεν είχαν το δικαίωμα έκδοσης ΑΜΚΑ.  Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, από την αρχή μάλιστα της σχολικής χρονιάς, πολλά παιδιά να μην μπορούν να εμβολιαστούν προκειμένου να εγγραφούν στα σχολεία. Όμως και η δυνατότητα που τους δόθηκε για έκδοση προσωρινού αριθμού ασφάλισης ήρθε πέντε μήνες μετά (!) και χορηγείται με πολύ αργούς ρυθμούς. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (15/6/2020) από τους αιτούντες άσυλο του προγράμματος ΕΣΤΙΑ, μόνο το 59% διαθέτουν ΑΜΚΑ και μόνο το 5% διαθέτουν προσωρινό αριθμό ασφάλισης! Παράλληλα, οι διαδικασίες ασύλου ανεστάλησαν τον Μάρτιο του 2020 για τους νεοεισερχόμενους , οι οποίοι ήταν 10.348 μέσα στον Ιανουάριο του 2020 (στοιχεία UNHCR)!

Σχετικά με το θέμα αυτό το Ελληνικό Συμβούλιο για τους πρόσφυγες επισημαίνει ότι «η Πολιτεία οφείλει να μεριμνά για την πρόσβαση των προσφύγων και αιτούντων άσυλο στην υγεία, ενώ ιδίως για τα παιδιά, η απρόσκοπτη πρόσβαση στην υγεία και την κατάλληλη φροντίδα, ανεξαρτήτως καθεστώτος διαμονής, διασφαλίζεται τόσο από την Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού όσο και από τον αναθεωρημένο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη» (CNN Greece 7/9/19).

Ακόμα με τον Νόμο Κεραμέως 4692/20 αυστηροποιείται το πλαίσιο προαγωγής και απόλυσης των μαθητών/-τριών προερχομένων από ξένα σχολεία, χωρίς ιδιαίτερη μέριμνα για παιδιά με προσφυγικό προφίλ.

Τέλος, δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση του Υπουργείου Παιδείας για την περίοδο αναστολής λειτουργίας των σχολείων λόγω της πανδημίας, σχετικά με τον βαθμό συμμετοχής των παιδιών προσφύγων στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση και τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετώπισαν από την έλλειψη τεχνολογικού εξοπλισμού. Την ίδια στιγμή η UNICEF κατατάσσει τα παιδιά πρόσφυγες στις εξαιρετικά ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες απέναντι στις υγειονομικές και εκπαιδευτικές επιπτώσεις της πανδημίας και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σε περίπτωση νέας έξαρσης.

Το Υπουργείο Παιδείας έχει υποχρέωση να μεριμνήσει σοβαρά για την εκπαίδευση των παιδιών προσφύγων και να διευκολύνει με κάθε τρόπο τη φοίτησή τους στα σχολεία.

 • Ένταξη όλων των ανηλίκων στο εκπαιδευτικό σύστημα
 • Ενίσχυση των Τάξεων Υποδοχής και των ΔΥΕΠ με εκπαιδευτικό προσωπικό και έγκαιρη πρόσληψή τους
 • Επαναφορά του κριτηρίου ευαλωτότητας σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες ανηλίκων
 • Ειδική μέριμνα για τα ασυνόδευτα παιδιά και την ασφαλή τους διαβίωση
 • Χορήγηση ΑΜΚΑ σε όλους τους/τις πρόσφυγες
 • Έγκαιρη και κατάλληλη προετοιμασία του ΥΠΑΙΘ, ώστε να καλυφθούν οι εκπαιδευτικές και υγειονομικές ανάγκες των παιδιών προσφύγων σε πιθανή νέα έξαρση της πανδημίας.

Το προσφυγικό φαινόμενο είναι παγκόσμιο και θα συνεχίσει να υφίσταται και να διογκώνεται όσο υφίστανται και οι αιτίες που το προκαλούν: πόλεμοι, οικολογικές καταστροφές, παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οικονομική εκμετάλλευση και ανισότητα. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. με τις συνεχείς παλινωδίες στην προσφυγική και μεταναστευτική της πολιτική δίνει τροφή στα συντηρητικά αντανακλαστικά της κοινωνίας, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις.

Άρθρο του Κορδή Νεκτάριου για την «αξιολόγηση» σχολικών μονάδων και εκπαιδευτικών

Αξιολόγηση των σχολικών μονάδων & των  εκπαιδευτικών:

εργαλείο βελτίωσης ή ασφυκτικού ελέγχου και  χειραγώγησης;

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

   Με την ψήφιση του «σωτήριου» ν.4692/2020 θεσμοθετείται η εξωτερική αξιολόγηση των σχολείων από την επόμενη σχολική χρονιά και η ατομική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών αρχικά στα Πειραματικά και Πρότυπα Σχολεία  και στη συνέχεια για όλους τους εκπαιδευτικούς από το Σεπτέμβριο του 2021! Άλλωστε το σχέδιο της Κυβέρνησης για την Παιδεία προβλέπει: «η Αξιολόγηση όλων των εκπαιδευτικών ξεκινάει τον Σεπτέμβριο του 2021, με σύσταση Επιτροπής για τη σύνταξη Προεδρικού Διατάγματος από την ΑΔΙΠΠΔΕ το Σεπτέμβριο 2020 και  με στόχο την ψήφιση του ΠΔ στις αρχές του 2021 και η οποία θα συνδέεται με την επαγγελματική τους εξέλιξη». Μόλις χθες η κ. Κεραμέως μιλώντας στο 8ο αναπτυξιακό συνέδριο στην Πάτρα τόνισε ότι η Αξιολόγηση είναι το πιο αποτελεσματικό εργαλείο για να βελτιωθεί η απόδοση του εκπαιδευτικού συστήματος! Παράλληλα – για άλλη μια φορά- δήλωσε ότι: «θα υπάρχει μία δημοσιοποίηση όλων αυτών, γι’ αυτό και έχουμε προβλέψει ανάρτηση αποτελεσμάτων αξιολόγησης, διότι θεωρούμε ότι όλο αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό, είναι δηλαδή μία κινητήριος δύναμη στην όλη εκπαιδευτική διαδικασία, αφού όλοι έχουν να κερδίσουν από την ίδια την αξιολόγηση». Αναφερόμενη στους εκπαιδευτικούς, είπε ότι «έρχονται διαρκώς όλο και περισσότεροι και μας λένε θέλουν να αξιολογηθούν, διότι καταβάλλουν τεράστιες προσπάθειες και αυτό θέλουν να φανεί» αφού «δεν υπάρχει σύστημα το οποίο να μπορεί να προοδεύσει, αν δεν αξιολογείται». Σε προηγούμενες δηλώσεις της μας είχε πει ότι «η Αξιολόγηση δεν θα έχει τιμωρητικό χαρακτήρα αλλά διπλή στόχευση, πρώτον, να επιβραβεύσει τους αρίστους και δεύτερον να δώσει κίνητρα για βελτίωση μέσω επιμόρφωσης σε όσους δεν αποδίδουν αρκετά έως σήμερα».

   Είναι προφανές ότι η Κυβέρνηση της ΝΔ, πιστή στις νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες της, εφαρμόζει με απόλυτη συνέπεια τη δέσμευση Μητσοτάκη, για την κατάργηση όλων των νόμων της περιόδου Μπαλτά, Φίλη, Γαβρόγλου αφού το ρολόι της εκπαίδευσης πρέπει να γυρίζει πίσω στις αλήστου μνήμης μέρες του 2010-2014, ανατρέποντας στην πράξη τα όσα κατάφερε το συνδικαλιστικό και εκπαιδευτικό κίνημα με τους αγώνες του! Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μια από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις του εκπαιδευτικού κινήματος την περίοδο 2015-2019 ήταν η κατάργηση όλου του νομοθετικού πλαισίου που αφορούσε στην ατομική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και την εξωτερική αξιολόγηση -κατηγοριοποίηση- σχολικών μονάδων! Το αίτημα του κλάδου (όπως αυτό είχε εκφραστεί στα συνέδρια της ΟΛΜΕ και στις γενικές συνελεύσεις προέδρων) ήταν η κατάργηση συγκεκριμένων νόμων που αφορούσαν στην αξιολόγηση. Οι νόμοι αυτοί καταργήθηκαν από την προηγούμενη Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ! Συγκεκριμένα:

 • Με τους νόμους 4354/2015 (αρθ.34) και 4369/2016 (αρθ.28) καταργήθηκαν:

1. Τα άρθρα του νόμου 4024/2011 που προέβλεπαν σύνδεση της μισθολογικής και βαθμολογικής μας εξέλιξης με την ατομική αξιολόγηση.

2. Το άρθρο 95 του νόμου 3528/2007 σύμφωνα με τον οποίο «… υπάλληλος ο οποίος εγγράφεται σε δύο διαδοχικούς πίνακες μη προακτέων στον ίδιο βαθμό παραπέμπεται (…) υποχρεωτικώς προς κρίση στο υπηρεσιακό συμβούλιο, το οποίο […] μπορεί να τον απολύσει ή να τον υποβιβάσει κατά έναν βαθμό».

 • Με το νόμο 4547/2018 (αρθ.110) καταργήθηκαν:

1. Το ΠΔ 152/2013 που προέβλεπε την ατομική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών. Το ΠΔ 152 στο άρθρ. 16, παρ. 4 αναφέρει: «Οι εκπαιδευτικοί που χαρακτηρίζονται ελλιπείς σε περισσότερα του ενός κριτήρια σε μία εκ των κατηγοριών χαρακτηρίζονται συνολικά ελλιπείς, ασχέτως συνολικής βαθμολογίας.»!! Στην επόμενη παρ. 5 του ιδίου άρθρου το ΠΔ συνδέεται με την παράγραφο 4 του άρθρου 8 του ν. 4024/2011, που αναφέρει ότι «…οι υπάλληλοι που περιλαμβάνονται σε πίνακα μη προακτέων στερούνται του δικαιώματος για προαγωγή για τα επόμενα δύο έτη». Όμως δεν αρκούσε κάποιος να αξιολογηθεί ικανός για να προαχθεί στον επόμενο βαθμό γιατί η αξιολόγηση έχει προκαθοριστεί: από όσους εκπαιδευτικούς «αξιολογηθούν» θετικά μόνο ένα ποσοστό θα περνούσε στον επόμενο βαθμό (το 100% από τον ΣΤ΄ στον Ε΄ βαθμό, το 90% από τον Ε΄ στον Δ΄,  το 80% από τον Δ΄ στον Γ΄, το 70% από τον Γ΄ στον Β΄, το 30% από τον Β΄ στον Α΄, νόμος 4024/11, άρθρο 7 παρ. 6).  Άρα θα έπρεπε να είναι «περισσότερο ικανός» από τον συνάδελφο του. Μάλιστα στο άρθρο 7 παρ. 6 του ίδιου νόμου αναφερόταν ότι «Με κοινή απόφαση των Υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Οικονομικών, η οποία εκδίδεται μετά από εκτίμηση τόσο των υπηρεσιακών αναγκών όσο και των δημοσιονομικών δυνατοτήτων τουλάχιστον ανά διετία, τα προαναφερόμενα ποσοστά μπορούν να καθορίζονται χαμηλότερα…». Δηλαδή, αν τα δημοσιονομικά της χώρας δεν πήγαιναν καλά, που δεν πήγαιναν, τότε λιγότεροι εκπαιδευτικοί θα προβιβάζονταν στον επόμενο βαθμό και άρα περισσότεροι θα καθηλώνονταν  μισθολογικά! Επομένως, το ΠΔ 152/13 ήταν ένα μέρος του νομοθετικού πλαισίου, μέσω του οποίου και με βάση την ατομική αξιολόγηση ο εκπαιδευτικός θα οδηγούνταν σε μισθολογική και βαθμολογική καθήλωση, υποβιβασμό και απόλυση.

2.  Ο νόμος 3848/2010 (Διαμαντοπούλου) – εξωτερική αξιολόγηση σχολικών μονάδων

3. Ο νόμος 2986/2002: «Οργάνωση των περιφερειακών υπηρεσιών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου και των εκπαιδευτικών και άλλες διατάξεις»

4. Ο νόμος 4142/13: Αρχή διασφάλισης ποιότητας «… Αξιολογεί την ποιότητα του εκπαιδευτικού έργου…»

5.  Ο Νόμος 3879/10 (άρθρο 22, παρ.2) σύμφωνα με τον οποίο στο Δημοτικό Συμβούλιο «…Κατά την εκπόνηση του τοπικού προγράμματος υποστήριξης της εκπαίδευσης λαμβάνονται υπόψη οι εκθέσεις αξιολόγησης και τα προγράμματα δράσης που προβλέπονται στο άρθρο 32 ν.3848/10»

 • Η Υπουργική Απόφαση 1816/ΓΔ4/11-1-19 με το αντίστοιχο ΦΕΚ, όριζε τον προγραμματισμό και την αποτίμηση της σχολικής μονάδας ως καθαρά εσωτερική/ανατροφοδοτική διαδικασία (σύμφωνα δηλαδή με τη θέση της ΟΛΜΕ από 8ο συνέδριο), χωρίς ποσοτικές φόρμες και κατηγοριοποίηση σχολείων. Ακόμα και η συμπερασματική έκθεση των ΠΕΚΕΣ προς το ΙΕΠ αναφέρει μόνο το πλήθος των δράσεων ανά σχολείο χωρίς ονομαστική αναφορά σχολείων.

   Αντίθετα στα πλαίσια της «παλινόρθωσης του παλαιού καθεστώτος» η Κυβέρνηση της ΝΔ με το νόμο 4692/20 θεσμοθετεί μορφές αξιολόγησης, για σχολεία και εκπαιδευτικούς, που οδηγούν στην κατηγοριοποίηση των σχολείων, στη χειραγώγηση και τον έλεγχο των εκπαιδευτικών και στον διαχωρισμό και τον ανταγωνισμό μεταξύ τους, με απρόβλεπτες συνέπειες για το εκπαιδευτικό έργο και τον ίδιο το χαρακτήρα του σχολείου.  Συγκεκριμένα:

 • Στα άρθρα 20 & 21 ψηφίστηκαν διατάξεις σκληρής αξιολόγησης σχολείων και εκπαιδευτικών για τα Πρότυπα και τα Πειραματικά Σχολεία, προάγγελος των όσων θα επακολουθήσουν στα υπόλοιπα!
 • Με το άρθρο 33  τροποποιείται το άρθρο 47 του ν. 4547/2018 για τον Προγραμματισμό και την Αποτίμηση του εκπαιδευτικού έργου και:

1.Συντάσσεται στην αρχή της σχολικής χρονιάς Έκθεση Προγραμματισμού εκπαιδευτικού έργου, δράσεων και ερευνητικών διαδικασιών, η οποία αναρτάται αμελλητί, στα κύρια σημεία της στην ιστοσελίδα του σχολείου και ολόκληρη στην ψηφιακή πλατφόρμα του άρθρου 47 παρ.9, την οποία αναπτύσσει και λειτουργεί το ΙΕΠ και η οποία έκθεση είναι στη διάθεση του ΠΕΚΕΣ, του ΙΕΠ και της ΑΔΙΠΠΔΕ, η οποία επανακάμπτει, 

2.Οι στόχοι και οι τομείς που επιλέγονται από τον Σύλλογο Διδασκόντων (ΣΔ), αφού προταθούν από το ΥΠΑΙΘ,  έχουν σχέση ή συμβάλλουν στην αξιολόγηση και βελτίωση του εκπαιδευτικού έργου  και της οργανωτικής, διοικητικής και εκπαιδευτικής λειτουργίας του σχολείου και θα αναφέρονται στην ιστοσελίδα,

3.Δημιουργούνται σε κάθε σχολείο Ομάδες δράσης από 2 έως 5 εκπαιδευτικούς,  με σκοπό την ανάπτυξη δράσεων από τους εκπαιδευτικούς για την επαγγελματική τους ανάπτυξη (…) και την αναβάθμιση εκπαιδευτικών παραμέτρων στη λειτουργία της σχολικής τάξης (…), στο τέλος δε της χρονιάς θα δίνονται και βεβαιώσεις.

 • Με το άρθρο 34 προστίθεται άρθρο 47Α στο άρθρο 47 του 4547/18 με το οποίο  ο ΣΔ στο τέλος της σχολικής χρονιάς αξιολογεί, με βάση τα όσα αναφέρονται ως στόχοι και τομείς στην παραπάνω παράγραφο 1 σημεία Β και Γ, την σχολική μονάδα και το εκπαιδευτικό έργο (Αυτοαξιολόγηση) και συντάσσει έκθεση, η οποία καλείται ετήσια Έκθεση Εξωτερικής Αξιολόγησης, η οποία επίσης αναρτάται αμελλητί, στα κύρια σημεία της στην Ιστοσελίδα του σχολείου και ολόκληρη στην ψηφιακή πλατφόρμα του άρθρου 47 παρ.9, με πρόσβαση των ΠΕΚΕΣ, Ι.Ε.Π. και Α.ΔΙ.Π.Π.Δ.Ε. Η έκθεση βασίζεται σε κριτήρια και ποιοτικούς δείκτες, πολλά από τα οποία, όπως και ο τύπος (φόρμα) και οι τομείς του προγραμματισμού, θα διευκρινίζονται μέσα από υπουργικές αποφάσεις.
 • Με το άρθρο 35  προστίθεται άρθρο 47Β στο άρθρο 47 του 4547/18 με το οποίο εισάγεται η έννοια της Εξωτερικής αξιολόγησης των σχολείων. Αρχικά από το  Συντονιστή Εκπαιδευτικού έργου του σχολείου, οι παρατηρήσεις και προτάσεις του οποίου γνωστοποιούνται αμελλητί στο Σύλλογο Διδασκόντων και στο οικείο ΠΕΚΕΣ μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας του άρθρου 47 και οι οποίες θα είναι ορατές σε κάθε σχολείο, σε ΠΕΚΕΣ, ΙΕΠ και ΑΔΙΠΠΔΕ. Οι εκθέσεις αυτές και οι γενικότερες διαδικασίες παύουν να είναι εσωτερικές διαδικασίες αξιολόγησης από τους άμεσα εμπλεκόμενους, όπως προβλέπονταν με το παλιό νόμο. Μάλιστα στην αρχή και στο τέλος της χρονιάς, συμμετοχή στις διαδικασίες θα έχει και το Σχολικό Συμβούλιο, στο οποίο συμμετέχουν εκπρόσωποι Γονέων, Μαθητών και του Δήμου. Συνεπώς μπαίνουμε σε μια ακραία λογική κατηγοριοποίησης των σχολικών μονάδων με κριτήρια –μεταξύ άλλων- τα μαθησιακά αποτελέσματα, τις επιδόσεις των μαθητών, τη μαθητική διαρροή και τη σχέση του σχολείου με την κοινωνία και την περιοχή! Το σχολείο της αγοράς, των χορηγών και της «αξιολόγησης» είναι μπροστά μας!

   Είναι τραγική η προσπάθεια της κ. Κεραμέως να συνδέσει την αξιολόγηση με την επιμόρφωση, η οποία από εφόδιο αναβάθμισης του εκπαιδευτικού έργου θα μετατραπεί σε δήθεν «δεύτερη ευκαιρία για τους ανεπαρκείς».  Παράλληλα η σύνδεση της αξιολόγησης των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων με τη χρηματοδότησή τους, ανοίγει το δρόμο για την εφαρμογή αντίστοιχων πρακτικών στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση με το σχολείο της εξωστρέφειας και τη διασύνδεση του με την αγορά εργασίας! Μην ξεχνάμε ότι αναμένουμε την επαναφορά των σχολικών συμβούλων, με στόχο την επιστροφή στις αλήστου μνήμες εποχές του επιθεωρητισμού και φυσικά τον πρόεδρο του ΙΕΠ κ. Αντωνίου που μας μίλησε για την αξιοποίηση της εμπειρίας του ΠΔ152/2013 βελτιώνοντας τα αξιολογικά εργαλεία και ενισχύοντας τα εχέγγυα της αξιοκρατίας!

   Από την άλλη πλευρά μιλάνε για την επαγγελματική εξέλιξη και για την αγωνία των εκπαιδευτικών να αξιολογηθούν χωρίς φυσικά να λαμβάνονται υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και οι ανάγκες του κάθε σχολείου και του μαθητικού δυναμικού του, χωρίς να προβλέπεται οποιαδήποτε μέριμνα για αναβάθμιση του τεχνολογικού εξοπλισμού και των υλικοτεχνικών υποδομών των σχολειών μέσα από τις μειωμένες δαπάνες για την Παιδεία, με την αύξηση(!) και όχι τη μείωση των μαθητών ανά τμήμα και χωρίς να υπάρχουν εγγυήσεις για διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών τη στιγμή που τη φετινή χρονιά εργάστηκαν 43.000 αναπληρωτές! 

Μπροστά στο μεγάλο ζήτημα της αξιολόγησης να ξεκαθαρίσουμε ορισμένα στοιχεία:

   Η φερόμενη ως «αξιολόγηση» που σαν πανάκεια θα βελτιώσει την απόδοση του σχολείου στη λογική όρων οικονομίας και  με στείρα εξέταση δεικτών και αριθμών, δεν μπορεί να λύσει προβλήματα και παθογένειες του εκπαιδευτικού συστήματος, είτε αυτή είναι η τιμωρητική αξιολόγηση (σύνδεση μισθού – βαθμού ή και ο φόβος της απόλυσης), είτε η επιβραβευτική (μπόνους, κλιμάκια – κατηγοριοποίηση, ανταγωνισμός εκπαιδευτικών), ή η αξιολόγηση που θα χειραγωγεί την εκπαιδευτική διαδικασία υπό την παρακολούθηση δεικτών των επιτροπών «σοφών» της εκπαίδευσης. Εξάλλου, δεν μπορεί να οριστεί η έννοια της αξιολόγησης του εκπαιδευτικού γιατί η εκπαιδευτική δυνατότητα αλληλεπίδρασης με τους μαθητές μας δεν ποσοτικοποιείται, ούτε μετριέται με αριθμούς. Είναι επίσης δεδομένο ότι οποιαδήποτε προσπάθεια ανατροφοδότησης του εκπαιδευτικού έργου και αναπροσδιορισμού στόχων και λειτουργιών του σχολείου, δεν μπορεί να αποτελεί ατομική μέτρηση αλλά κοινωνική και συλλογική κατεύθυνση. Ο σύλλογος διδασκόντων είναι αυτός που πρέπει να διαμορφώνει το πλαίσιο καλής λειτουργίας του σχολείου σε ένα περιβάλλον παιδαγωγικής ελευθερίας και δημοκρατίας, και οι εκπαιδευτικοί του να αλληλοτροφοδοτούνται και να αλληλοϋποστηρίζονται σε ένα κλίμα εμπιστοσύνης και συνεργασίας. Αυτό το κλίμα που  δηλητηριάστηκε την περίοδο 2010-2014 από τον ανταγωνισμό, το φόβο της απόλυσης και την ανασφάλεια απέναντι στην επιβολή του νέου Πειθαρχικού και της αξιολόγησης-χειραγώγησης θέλει να επαναφέρει η κ. Κεραμέως και η Κυβέρνηση των αρίστων της ΝΔ! Είναι προφανές ότι είμαστε αντίθετοι στην προωθούμενη ατομική αξιολόγηση γιατί το ερώτημα που τίθεται είναι για ποια αξιολόγηση μιλάμε, για ποιο σκοπό γίνεται, από ποιους γίνεται και πώς συνδέεται με τα μεγάλα προβλήματα της εκπαίδευσης! Είναι αυτονόητο ότι το εκπαιδευτικό κίνημα θα αντιταχθεί και θα ακυρώσει κάθε προοπτική επαναφοράς της αξιολόγησης-χειραγώγησης! Η αντίδρασή μας θα είναι άμεση και δυναμική!    

   Απέναντι στο  εύλογο ερώτημα ποια μορφή αξιολόγησης προτείνουμε η απάντηση είναι ξεκάθαρη: Εμείς είμαστε υπέρ του προγραμματισμού και της αποτίμησης που έχει την έννοια της συλλογικής, συνεργατικής, εσωτερικής και ανατροφοδοτικής διαδικασίας με κυρίαρχο όργανο τον σύλλογο διδασκόντων, τόσο στην επιλογή των αξόνων, όσο και κυρίως στο πώς θα αξιοποιήσει και πού θα αποστέλλει τα πορίσματα , χωρίς γραφειοκρατικό εκφυλισμό αυτών των διαδικασιών με αποτύπωση σε φόρμες, ποσοτικούς δείκτες και δημοσιοποίηση των τελικών εκθέσεων και χωρίς εξωτερική αξιολόγηση, που οδηγούν στη σύγκριση και την κατηγοριοποίηση των σχολείων. Αυτή είναι η απάντηση του εκπαιδευτικού και συνδικαλιστικού κινήματος στα νεοφιλελεύθερα σχέδια για το σχολείο και στην άποψη που προωθείται στα ΜΜΕ ότι οι «καθηγητές δεν θέλουν αξιολόγηση γιατί είναι τεμπέληδες κλπ». Σ’ αυτήν τη μορφή εμπλέκεται και η στάση καθενός εκπαιδευτικού μέσα στο σύλλογο, αφού και τονίζει την δική του συμμετοχή αλλά και τον θέτει μπροστά σε ευθύνες αυτοβελτίωσης με τη δέσμευσή του ενώπιον του συλλόγου. 

 Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

   Με σημερινές της δηλώσεις η κ. Κεραμέως μας εξαγγέλλει τα επόμενα βήματα της Κυβέρνησης ΝΔ για την «αναβάθμιση» της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης/Κατάρτισης και της Ιδιωτικής Εκπαίδευσης, για τις δομές  υποστήριξης του εκπαιδευτικού έργου και την επιλογή στελεχών εκπαίδευσης και τέλος για την οργάνωση και λειτουργία των ΑΕΙ. Είναι προφανές ότι μπροστά μας είναι οι μεγάλες μάχες απέναντι στην επέλαση του νεοφιλελευθερισμού που ιδιωτικοποιεί και διαλύει το δημόσιο σχολείο με τη διάλυση μορφωτικών και εργασιακών δικαιωμάτων! Με τους αγώνες μας οφείλουμε να μην υποτιμούμε αλλά να υπερασπιστούμε και να διευρύνουμε τις κατακτήσεις μας, κόντρα στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που καραδοκούν να επαναφέρουν τα πιο αντιλαϊκά μέτρα. Συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για ένα δημοκρατικό σχολείο με το σύλλογο διδασκόντων κυρίαρχο όργανο  και τον διευθυντή συντονιστή, αιρετό και ανακλητό από το σύλλογο. Το οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα με μαζικούς και ενωτικούς αγώνες πρέπει να ανοίξει δρόμους για τη διεκδίκηση ριζικών δημοκρατικών αλλαγών στη δημόσια εκπαίδευση και επιβάλλοντας εξελίξεις στην κατεύθυνση των θέσεων και των αναγκών του κλάδου!

Αθήνα 5/7/2020

Νεκτάριος Κορδής

Αιρετός εκπρόσωπος των εκπαιδευτικών στο Κεντρικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο

του Υπουργείου Παιδείας

Με τις ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ/ΣΥΝΕΚ

Κιν. 6977513534/ nekordis@yahoo.gr 

Άρθρο του Κορδή Νεκτάριου για τον ένα χρόνο διακυβέρνησης ΝΔ στην Παιδεία

Ένας  χρόνος διακυβέρνησης  ΝΔ! Αναχρονισμός, ταξικότητα και βαθιά συντηρητική οπισθοδρόμηση της Κοινωνίας και της Παιδείας!

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

   Σε λίγες ημέρες συμπληρώνεται ένας χρόνος διακυβέρνησης ΝΔ μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019. Στις 30 Ιουνίου ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης μιλώντας στο Υπουργικό Συμβούλιο τόνισε ότι: «η ελληνική κοινωνία θα συμφωνήσει ότι σπάνια έχουν γίνει τόσα πολλά σε τόσο λίγο χρονικό διάστημα αφού φυσά στην Ελλάδα ένας αέρας εθνικής αυτοπεποίθησης και αισιοδοξίας». Δεν θα διαφωνήσω με τον Κ. Μητσοτάκη ότι σε ένα χρόνο έχουν γίνει τόσο πολλά στην Κοινωνία και την Παιδεία! Οι νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες της κυβέρνησης ΝΔ βρήκαν άμεση εφαρμογή με τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων και την κλιμακούμενη προσπάθεια ιδιωτικοποίησης των δημόσιων κοινωνικών αγαθών της Παιδείας, της Υγείας, της Κοινωνικής Ασφάλισης και  του Νερού! Η Κυβέρνηση των «αρίστων» εργαλειοποίησε την υγειονομική κρίση για να επιβάλει πρωτοφανή μέτρα που καταστρέφουν το περιβάλλον, την οικονομία και περιορίζουν δημοκρατικά και εργασιακά δικαιώματα! Μόλις πρόσφατα κατέθεσε στη Βουλή νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις, το οποίο αποτελεί ευθεία επίθεση σε συνταγματικά κατοχυρωμένα δημοκρατικά δικαιώματα, που έχουν κερδηθεί με αιματηρούς αγώνες του λαού μας. Αφού πρώτα επανέφερε με ΠΝΠ, εκμεταλλευόμενη την πανδημία, την πολιτική επιστράτευση, ώστε να περιορίσει το δικαίωμα στην απεργία, τώρα προσπαθεί να συρρικνώσει και το δικαίωμα του συνέρχεσθαι!

   Στον τομέα της Παιδείας, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας –ένα χρόνο τώρα-  έχει ένα διπλό συγκεκριμένο στόχο:

 • Υλοποιώντας τη δέσμευση Μητσοτάκη προσπαθεί να καταργήσει όλους τους νόμους Μπαλτά, Φίλη και Γαβρόγλου, δηλαδή όλες τις κατακτήσεις των εκπαιδευτικών τα τελευταία 4 χρόνια! Εξάλλου «το ρολόι της εκπαίδευσης πρέπει να επιστρέψει στην περίοδο 2010-2014» για «να ξαναχτιστεί αυτό που γκρεμίστηκε» από τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, «αφού οι δυνάμεις της αντιμεταρρύθμισης καιροφυλακτούν και ανασυντάσσονται». Είναι ξεκάθαρο ότι θέλουν να εφαρμόσουν ξανά όλα όσα οι εκπαιδευτικοί μάτωσαν μέχρι να ανατρέψουν.  Γιατί ακριβώς βίωσαν στο πετσί τους αυτές τις αντιεκπαιδευτικές αποτυχημένες πολιτικές όταν  κυβερνούσε η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ! Ήρθαν αντιμέτωποι με το κλείσιμο και τις συγχωνεύσεις χιλιάδων σχολείων, την αξιολόγηση-χειραγώγηση, τη μισθολογική και βαθμολογική καθήλωση, το Πειθαρχικό της αυθαιρεσίας, την αυτοδίκαιη αργία, τις υποχρεωτικές μετατάξεις και μεταθέσεις, την επιστράτευση απεργών, τον αυταρχισμό στα σχολεία, τη συρρίκνωση εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, την αδιοριστία, τους μισθούς πείνας, την αύξηση διδακτικών ωρών και αριθμού μαθητών ανά τμήμα, τη διάλυση της ΤΕΕ και την παραχώρηση σε ιδιώτες τομέων – ειδικοτήτων της, τη μεταφορά της ιδιωτικής εκπαίδευσης  στο υπουργείο …Εμπορίου και τις απολύσεις εκπαιδευτικών!
 • Παράλληλα η Κ. Κεραμέως  διακηρύσσει –σε κάθε ευκαιρία-  την εφαρμογή του προγράμματος της ΝΔ στην Παιδεία, επικαλούμενη μάλιστα και την έγκριση που δόθηκε από την πλειοψηφία του ελληνικού λαού! Πρόκειται για ένα πρόγραμμα με ακραία νεοφιλελεύθερο πρόσημο και με απροκάλυπτο στόχο τη μετάλλαξη της δημόσιας εκπαίδευσης από προσβάσιμο σε όλους κοινωνικό αγαθό, σε αγοραίο είδος που θα διαμορφώνεται και θα εξαρτάται από την αγορά και τα επιχειρηματικά συμφέροντα. Οι επιχειρηματικές προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας για ένα σχολείο που θα παράγει επενδυτές-πελάτες και όχι μαθητές και ένα πανεπιστήμιο στις ανάγκες των λίγων και εκλεκτών παιδιών των πλούσιων οικογενειών, επιβεβαιώνει το νεοφιλελεύθερο και ελιτίστικο όραμα της Νέας Δημοκρατίας για τον ευρύτερο μετασχηματισμό της Δημόσιας και Δωρεάν εκπαίδευσης, σε ένα σύστημα Ιδιωτικό και επί πληρωμή που θα αποκλείει φυσικά τους μη προνομιούχους! Λέξεις όπως  αναβάθμιση, ισότητα, ποιότητα, ελευθερία, καινοτομία, αυτονομία, αριστεία, τις βρίσκουμε μπροστά μας – ένα χρόνο τώρα- μόνο που διαστρέφονται και χάνουν το αληθινό τους νόημα!

Μια απλή απαρίθμηση των σημαντικότερων γεγονότων στην Παιδεία επιβεβαιώνει τη διπλή της στόχευση:

 1. Οι προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης ΝΔ τον Ιούλιο του 2019, ανέδειξαν μια πολιτική προσανατολισμένη στο Θατσερικού τύπου εκπαιδευτικό μοντέλο, στο «σχολείο της αγοράς»  Πίσω από την εξαγγελία για το «σχολείο της εξωστρέφειας», κρύβεται η πρόθεση για την παράδοσή του στην ιδιωτική χρηματοδότηση και την εργαλειοποίηση της γνώσης για την ικανοποίηση των αναγκών της αγοράς εργασίας και όχι τη μόρφωση των μαθητών/τριών.
 2. Μέσα στην ίδια λογική, ένα ακραία ταξικό μέτρο ήταν η αναστολή λειτουργίας με απόφαση της κ. Κεραμέως των 65 Διετών Προγραμμάτων Σπουδών σε 14 Πανεπιστήμια για 1500 αποφοίτους των ΕΠΑΛ, την ίδια στιγμή που η Κυβέρνηση της ΝΔ χρηματοδοτούσε με 2 εκατομμύρια ευρώ την ιδιωτική θεολογική σχολή της Βοστώνης, που ερευνάται για οικονομικές ατασθαλίες! Τα χρήματα αυτά ήταν τα κονδύλι που θα επαρκούσε για τη λειτουργία των προγραμμάτων αυτών…
 3. Παράλληλα μια από τις πρώτες νομοθετικές πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης της ΝΔ, ήταν η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, μετά τη μεθοδευμένη προπαγάνδα απαξίωσης των Δημόσιων Πανεπιστήμιων ως «χώρων ανομίας». Μέσα στα πλαίσια του δόγματος «νόμος και τάξη» αλλά και με τη λογική της υπονόμευσης του κύρους της Δημόσιας Εκπαίδευσης, δε δίστασαν να ακυρώσουν μια κορυφαία κατάκτηση για κάθε δημοκρατικό πολίτη! Και επειδή το κράτος έχει συνέχεια… η χρονιά ολοκληρώνεται με την αυστηροποίηση των μαθητικών ποινών, την αναγραφή της διαγωγής στους τίτλους σπουδών των μαθητών και φυσικά τη λειτουργία των ξενόγλωσσων προπτυχιακών προγραμμάτων με δίδακτρα για αλλοδαπούς μόνο(;) φοιτητές! Το «φιλέτο» της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης είναι εξάλλου πολύ κερδοφόρο…
 4. Την ίδια στιγμή είχαμε την κατάργηση των «πράσινων σχολών». Πρόκειται για σχολές με μικρό αριθμό υποψηφίων, στις οποίες οι υποψήφιοι μπορούσαν να περάσουν με ελεύθερη πρόσβαση χωρίς τη δοκιμασία των πανελληνίων και άρα χωρίς την ψυχολογική και οικονομική επιβάρυνση των ιδίων και των οικογενειών τους! Ανεστάλη επίσης, η λειτουργία της  Νομικής Πάτρας μαζί με άλλα 37 πανεπιστημιακά τμήματα! Στις αρχές του 2020 με μια απίστευτη τροπολογία, δόθηκε η δυνατότητα στους αποφοίτους ιδιωτικών κολλεγίων και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της αλλοδαπής, να αναγνωρίζονται ισότιμα των ελληνικών ΑΕΙ, όχι μόνο εφόσον έχουν αναγνώριση ακαδημαϊκής ισοτιμίας και αντιστοιχίας, όπως ίσχυε ως τώρα, αλλά ακόμα και αν διαθέτουν αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων! Με ποικίλους τρόπους η Κυβέρνηση της ΝΔ, προσπαθεί να προωθήσει μια από τις ιδεοληπτικές εμμονές της που είναι η κατάργηση του άρθρου 16 του Συντάγματος!
 5. Μην ξεχνάμε ότι στα επόμενα νομοσχέδια αναμένεται η καθιέρωση ελάχιστης βάσης του 10 για είσοδο στα Πανεπιστήμια, δίνοντας παράλληλα τη δυνατότητα στις σχολές να ορίζουν οι ίδιες την ελάχιστη βάση εισαγωγής σε αυτές, ακόμα και με βαθμό πάνω από 10! Την ώρα λοιπόν που οι μαθητές και οι μαθήτριες –μέσα από ένα σκληρό εξετασιοκεντρικό σύστημα- θα θεωρούνται ανεπαρκείς για την εισαγωγή στα Δημόσια ΑΕΙ, θα θωρούνται επαρκείς για τα ιδιωτικά κολλέγια στα οποία δεν υπάρχει καμία προϋπόθεση φοίτησης, πέρα από την οικονομική δυνατότητα της οικογένειας ! Τόσο απλά…
 6. Σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας μιλούσε για την επανίδρυση των Πρότυπων Σχολείων «αριστείας» για λίγους και εκλεκτούς, που καμιά σχέση δεν έχει με την συνολική αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης! Πολύ γρήγορα η Ελληνική Κοινωνία αντιλήφθηκε πώς εφαρμόστηκε το ιδεολόγημα της αριστείας, από το επιτελικό κράτος του Κ. Μητσοτάκη στον κρατικό μηχανισμό, τα Νοσοκομεία και τους  Οργανισμούς! Με το ν. 4692/20 θα λειτουργήσουν 28 Πρότυπα και 24 Πειραματικά από την επόμενη σχολική χρονιά. Παράλληλα έχουμε εξαγγελίες για Πρότυπα ΕΠΑΛ και Πειραματικά ΙΕΚ! Πέρα από τις ιδεοληπτικές και εμμονικές δηλώσεις συνεπώς, είναι ξεκάθαρο ότι αυτό που χρειάζεται η Δημόσια Εκπαίδευση είναι η γενναία αύξηση των δαπανών, η άμεση κάλυψη όλων των κενών με μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών, τα αντισταθμιστικά προγράμματα στήριξης των αδύναμων μαθητών και τελικά η διασφάλιση όλων εκείνων των προϋποθέσεων (εργασιακών, οικονομικών, κοινωνικών) ώστε να μπορούν οι εκπαιδευτικοί να ανταποκριθούν αποτελεσματικά στο έργο τους σε όποιο τύπο σχολείου και αν υπηρετούν! 
 7. Και πάμε στην έξαρση της  Υγειονομικής Πανδημίας! Δυστυχώς, η κρίση αυτή σε μεγάλο βαθμό επηρέασε και τη λειτουργία του σχολείου και έβαλε σοβαρούς περιορισμούς στην εκπαιδευτική διαδικασία. Οι εκπαιδευτικοί σταθήκαμε δίπλα στους μαθητές και τις μαθήτριες στηρίζοντας την εξ αποστάσεως διδασκαλία με όποια μέσα διαθέταμε και με πολύ σκληρές προσπάθειες, προκειμένου να ξεπεραστούν όχι μόνο τα εκπαιδευτικά εμπόδια της αναστολής της λειτουργίας των σχολείων, αλλά και οι ψυχολογικές και κοινωνικές συνέπειες του εγκλεισμού. Το Υπουργείο Παιδείας προσπάθησε να επιβάλει «τη ζωντανή μετάδοση του μαθήματος» μέσα στην τάξη συναντώντας την καθολική αντίδραση του εκπαιδευτικού κινήματος για να ανακρούσει –προσωρινά- πρύμναν… Φαίνεται πως αγνοεί τις σοβαρές κοινωνικές ανισότητες στην πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες από τα νοικοκυριά, τις ελλείψεις των σχολείων σε τεχνολογικό εξοπλισμό, τον υπαρκτό  κίνδυνο διαρροής για τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, και φυσικά ότι η σύγχρονη παιδαγωγική επιστήμη δε στηρίζεται στη μετωπική διδασκαλία αλλά στην ομαδοσυνεργατική, τη διερευνητική, τη βιωματική και τη συμμετοχική με κυρίαρχο το διάλογο! Η παιδαγωγική σχέση εκπαιδευτικού και μαθητών είναι μια αναντικατάστατη σχέση εμπιστοσύνης και εμπιστευτικότητας και όχι μια ψευδοακαδημαϊκού τύπου διάλεξη στην οποία οι εκπαιδευτικοί σαν γελοίες καρικατούρες θα ανοιγοκλείνουν κάμερες και μικρόφωνα! 
 8. Η ψήφιση του ν. 4692/2020 –παρά την καθολική αντίδραση της εκπαιδευτικής κοινότητας- δρομολόγησε μια τραγική οπισθοδρόμηση με αντιεκπαιδευτικές ρυθμίσεις, οι οποίες ορθώνουν  εμπόδια στη μόρφωση της νέας γενιάς, διογκώνουν τους ταξικούς φραγμούς στην πρόσβαση στην τριτοβάθμια και χτυπούν εσωτερικές δημοκρατικές διαδικασίες του εκπαιδευτικού κόσμου. Μέσα στο σκηνικό αυτό επανέρχεται η εσωτερική και εξωτερική τιμωρητική αξιολόγηση για σχολεία και εκπαιδευτικούς με στόχο την κατηγοριοποίηση των σχολείων, την ένταση του ανταγωνισμού και τελικά τη χειραγώγηση και τον έλεγχο των εκπαιδευτικών!
 9. Οι δρομολογημένοι 4500 διορισμοί στην Ειδική Αγωγή δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη για τους 3500 εκπαιδευτικούς. Την ίδια στιγμή οι διακηρύξεις για την υλοποίηση των 5250 διορισμών στη Γενική Εκπαίδευση εντός του 2020, απομακρύνονται όλο και περισσότερο με την επίκληση της σοβαρής οικονομικής ύφεσης που προκάλεσε η Πανδημία! Οι 43.000 φετινές προσλήψεις αναπληρωτών, μαρτυρούν τα τεράστια κενά που έχει προκαλέσει η μακροχρόνια αδιοριστία! Η επόμενη σχολική χρονιά θα ξεκινήσει με το διετή και τριετή αποκλεισμό για τους αναπληρωτές που δεν αναλαμβάνουν υπηρεσία ή παραιτούνται! Παράλληλα η αύξηση τους αριθμού των μαθητών ανά τμήμα, οι αλλαγές στα προγράμματα και η αξιοποίηση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης για κάλυψη κενών στα σχολεία απομακρυσμένων περιοχών, θα οδηγήσει-άμεσα- σε δραματική μείωση των προσλήψεων!
 10. Η έλλειψη σοβαρού σχεδιασμού και η πρωτοφανής άγνοια της εκπαιδευτικής πραγματικότητας, επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά με τα νέα ωρολόγια προγράμματα σε Γυμνάσια και Λύκεια. Η Κυβέρνηση  οραματίζεται ένα αποστεωμένο από κάθε έννοια έρευνας, τέχνης και κοινωνικών επιστημών σχολείο, που θα αποτελεί ένα ασφυκτικό εξεταστικό κέντρο, προθάλαμο των Πανεπιστημίων! Την ώρα που αναμένεται το νομοσχέδιο για την «αναβάθμιση» της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, η κυβέρνηση της ΝΔ, που το 2013 έθεσε σε διαθεσιμότητα 2500 εκπαιδευτικούς, συνεχίζει μεθοδικά τον εξοστρακισμό ειδικοτήτων από το δημόσιο σχολείο με στόχο τη μείωση του κόστους της ήδη υποχρηματοδοτούμενης εκπαίδευσης και την υλοποίηση του οράματός της για το σχολείο της αγοράς στο οποίο οι παιδαγωγικές επιταγές, τα συνταγματικά δικαιώματα, οι ανάγκες των μαθητών και η επαγγελματική αξιοπρέπεια των εκπαιδευτικών περιττεύουν.!

   Είναι προφανές ότι μέλημα της Κυβέρνησης ΝΔ είναι η επιστροφή στη σκοτεινή «κανονικότητα του 2010-2014. Να τους θυμίσουμε με κάθε ευκαιρία ότι η Ιστορία δε γυρίζει πίσω! Ένα ισχυρό πανεκπαιδευτικό και κοινωνικό μέτωπο θα γίνει ανάχωμα στην επέλαση του νεοφιλελευθερισμού που αποδομεί μορφωτικά και εργασιακά δικαιώματα, ιδιωτικοποιεί και διαλύει το δημόσιο σχολείο συνεχίζοντας αταλάντευτα τους αγώνες για την προάσπιση του κοινωνικού αγαθού της Παιδείας και για την οικοδόμηση ενός εκπαιδευτικού συστήματος δημόσιου, δωρεάν και δημοκρατικού, ενός πραγματικά ποιοτικού σχολείου που θα προσφέρει ίσες εκπαιδευτικές ευκαιρίες σε όλα τα παιδιά και  θα παραμένει ανοιχτό στις ανάγκες όλων των μαθητών/τριών του και της κοινωνίας!

Αθήνα 2/7/2020

Νεκτάριος Κορδής 

Αιρετό μέλος του ΚΥΣΔΕ

με τις ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ –ΣΥΝΕΚ

nekordis64.blogspot.com  nekordis@yahoo.gr –κιν.6977513534

Ελλάδα 2020: Δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες στο γύψο…

 Η κυβέρνηση της ΝΔ κατέθεσε στη Βουλή νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις, το οποίο αποτελεί ευθεία επίθεση σε συνταγματικά κατοχυρωμένα δημοκρατικά δικαιώματα, που έχουν κερδηθεί με αιματηρούς αγώνες του λαού μας. Αφού πρώτα επανέφερε με ΠΝΠ, εκμεταλλευόμενη την πανδημία, την πολιτική επιστράτευση, ώστε να περιορίσει το δικαίωμα στην απεργία, τώρα προσπαθεί να συρρικνώσει και το δικαίωμα του συνέρχεσθαι. Η προσπάθεια της ΝΔ να φιμώσει τις αντιδράσεις των εργαζομένων και της κοινωνίας φανερώνει τις προθέσεις και την κατεύθυνση της πολιτικής της, που διαλύει δημόσια αγαθά, οικονομία και εργασιακά δικαιώματα.

Το νομοσχέδιο περιέχει άρθρα εμπνευσμένα από το «σύνταγμα» της χούντας (1968/73), όπως το άρθρο 18 που προέβλεπε ότι «Αι δημόσιαι συναθροίσεις πρέπει να γνωστοποιούνται δεόντως εις την αστυνομικήν αρχήν τεσσαράκοντα οκτώ ώρας προ της πραγματοποιήσεώς των. Αι εν τω υπαίθρω συναθροίσεις δύνανται να απαγορευθούν αν εκ τούτων επίκειται κίνδυνος για την δημοσίαν τάξιν και ασφάλειαν». Μάλιστα, ορισμένες διατάξεις του νομοσχεδίου αποτελούν επαναδιατύπωση στη δημοτική γλώσσα των παραγράφων 4 και 5 του άρθρου 3 του ν.δ. 794/71 της χούντας.

Με το νομοσχέδιο αντιγραφή του χουντικού νόμου του 1971, η κυβέρνηση δίνει στην αστυνομία την εξουσία και την αρμοδιότητα να κρίνει ποιες συγκεντρώσεις επιτρέπονται και ποιες όχι, να διαλύει όποιες συγκεντρώσεις κρίνει κατά το δοκούν, παρότι σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου η διάλυση συγκεντρώσεων λόγω μη γνωστοποίησης απαγορεύεται. Επίσης, θα μπορεί να επιβάλλει αλλαγές στον τόπο συγκέντρωσης και τη διαδρομή μιας διαδήλωσης, αφού επαναφέρονται επιπλέον και διατάξεις του επίσης χουντικού Β.Δ. 168/1972 που καθόριζε και τα χωροταξικά επιτρεπόμενα όρια για συγκεντρώσεις. Η αστυνομία μετατρέπεται σε εισαγγελέα, καθώς μόνο αυτή θα έχει λόγο, οι εισαγγελείς απλά θα ενημερώνονται, και μπορεί να απαγορεύει την πραγματοποίηση διαδηλώσεων, ακριβώς όπως επί χούντας. Η συμμετοχή σε τέτοιες πορείες θα αποτελεί ιδιώνυμο αδίκημα, αφού προβλέπεται ποινή φυλάκισης ενός έτους για όσους συμμετέχουν σε συγκέντρωση που έχει απαγορευτεί από την αστυνομία ή το λιμενικό.

Προβλέπεται ακόμα η υποχρεωτική ύπαρξη οργανωτή της διαδήλωσης, ο οποίος θα έχει αστικές και ποινικές ευθύνες για οτιδήποτε συμβεί σε αυτή, εάν δεν μπορέσει να αποδείξει ότι την προφύλαξε επαρκώς. Δηλαδή, οι εκπρόσωποι συνδικάτων που διοργανώνουν μια κινητοποίηση θα είναι έρμαια οποιασδήποτε ομάδας επιθυμεί να προκαλέσει επεισόδια (είτε αυθόρμητα, είτε κατευθυνόμενα…). Σύμφωνα με την  Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου: «Η ελευθερία του συνέρχεσθαι περιλαμβάνει δημόσιες ή ιδιωτικές συναθροίσεις, πορείες, συγκεντρώσεις, διαδηλώσεις και καθιστικές διαμαρτυρίες. Ο σκοπός μπορεί να είναι πολιτικός, θρησκευτικός ή πνευματικός, κοινωνικός ή άλλος. Δεν έχει επιβληθεί κανένα όριο όσον αφορά τον σκοπό, αλλά οποιαδήποτε συνάθροιση πρέπει να είναι ειρηνική. Παρεμπίπτουσα βία δεν θα σημαίνει ότι δεν έχουν ληφθεί μέτρα προστασίας για τη συνάθροιση…» και «Το Κράτος έχει καθήκον να προστατεύει όσους ασκούν το δικαίωμά τους να συνέρχονται ειρηνικά από οποιαδήποτε βία ασκείται από αντι-διαδηλωτές». Η κυβέρνηση της ΝΔ, όχι μόνο αποποιείται τις ευθύνες της για οποιαδήποτε εκδήλωση βίας, αλλά τις μετακυλίει στον οργανωτή της κινητοποίησης.

Ο ισχυρισμός της κυβέρνησης, που με την αντιλαϊκή πολιτική της εξοντώνει τους πολλούς, ότι με το νομοσχέδιο μπαίνει τάξη, ώστε «να μην ταλαιπωρούνται οι πολλοί από τους λίγους» εξαιτίας διαδηλώσεων είναι γελοίος. Ο ίδιος πρωθυπουργός  που κατήργησε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, ακύρωσε το δικαίωμα μονομερούς προσφυγής των εργαζομένων στη διαιτησία, κατήργησε την αιτιολόγηση των απολύσεων από τους εργοδότες και ακύρωσε την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 7,5% για τα επόμενα δύο χρόνια, είχε το θράσος να εμφανιστεί ως υπερασπιστής των πολλών, δηλώνοντας για πρόσφατη απεργιακή κινητοποίηση για τα παραπάνω ζητήματα: «Για μία ακόμη φορά, απεργούν οι λίγοι και ταλαιπωρούνται οι πολλοί!». Βέβαια για την ταλαιπωρία των πολιτών από τον υπερκοστολογημένο Μεγάλο Τενεκεδένιο Περίπατο, δεν βρήκε κανένα σχόλιο να κάνει…

Το συνδικαλιστικό κίνημα δε θα «συμμορφωθεί εις τας υποδείξεις» και θα υπερασπιστεί τις δημοκρατικές ελευθερίες και τα συνδικαλιστικά δικαιώματα που κερδήθηκαν με αίμα και αγώνες. Οι αγώνες των εκπαιδευτικών, των εργαζομένων, των νέων θα γυρίσουν τον νόμο αυτόν στο χρονοντούλαπό του.