Ο αυταρχισμός της κυβέρνησης και ο στόχος της να διαλύσει τα συνδικάτα δεν θα περάσει!

Το 2020 η υπουργός Παιδείας, κα Κεραμέως, νομοθέτησε την αξιολόγηση των σχολικών μονάδων σε πλήρη αντίθεση με τις θέσεις του εκπαιδευτικού κλάδου και της ΟΛΜΕ, όπως αυτές έχουν εκφραστεί τεκμηριωμένα με τις αποφάσεις των Συνεδρίων μας. Ο κλάδος αντιστάθηκε στην αντιεκπαιδευτική κατηγοριοποίηση των σχολείων μας και συμμετείχε στην τότε απεργία αποχή της ΟΛΜΕ με συντριπτικά ποσοστά και μπλόκαρε τα σχέδια τη κυβέρνησης. Οι εκπαιδευτικοί όρθωσαν το ανάστημά τους, τιμώντας το λειτούργημά τους, και κατέγραψαν μία μεγάλη νίκη. Η κα Κεραμέως, ανήμπορη μπροστά στο μαζικό αγώνα των εκπαιδευτικών αντί να προσέλθει σε διάλογο, νομοθέτησε τον Αύγουστο του 2021 ποινές και κυρώσεις για όσους/ες δεν εφαρμόζουν την αξιολόγηση, προκειμένου να τρομοκρατήσει τον κλάδο. Ωστόσο, σύμφωνα με τις νομολογίες δικαστηρίων καμία ποινή δεν μπορεί να επιβληθεί σε όποιον/α συμμετέχει σε νόμιμη απεργία. Οι εκπαιδευτικοί δεν τρομοκρατηθήκαμε και συνεχίσαμε με την ίδια μαζικότητα τον αγώνα. Η κυβέρνηση βλέποντας την συντριπτική ήττα της προχώρησε στην νομοθέτηση του αντιδημοκρατικού νόμου Χατζηδάκη, ο οποίος ουσιαστικά μετατρέπει όλες τις απεργίες σε παράνομες, καταστρατηγώντας το συνταγματικό δικαίωμα των εργαζομένων να απεργούν. Ο απόλυτος αυταρχισμός της κυβέρνησης συνεχίστηκε με απανωτές προσφυγές στα δικαστήρια σε κάθε προκήρυξη απεργίας των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών προκειμένου να απαγορευτεί οποιοσδήποτε αγώνας και να φιμωθεί κάθε φωνή αντίστασης,

Αποκορύφωμα της αντιδημοκρατικότητας της κυβέρνησης και  μνημείο αυταρχισμού αποτελεί η εγκύκλιος Κατσαρού που μοναδικό στόχο έχει να εκφοβίσει τον αγωνιζόμενο κλάδο των εκπαιδευτικών. Το ΥΠΑΙΘΑ αδυνατεί να πείσει την κοινωνία και την εκπαιδευτική κοινότητα για τις αντιεκπαιδευτικές πολιτικές του και μπροστά στη μαζική αντίσταση των εκπαιδευτικών στη διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης καταφεύγει συνεχώς σε αυταρχικές τακτικές. Συνεχίζει τις διώξεις των εκπαιδευτικών, προσφεύγει στα δικαστήρια ενάντια σε κάθε απεργία που μπλοκάρει τα σχέδιά του και τώρα απειλεί με ποινές κυρώσεις. Είναι προφανές ότι το ΥΠΑΙΘΑ βρίσκεται σε πανικό επειδή σύσσωμη η εκπαιδευτική κοινότητα αρνείται να υποταχθεί.

Στόχος της κυβέρνησης δεν είναι μόνο να εφαρμόσει την αξιολόγηση, την κατηγοριοποίηση σχολείων και εκπαιδευτικών με τις συνεπακόλουθες  συνέπειες τόσο στη δημόσια εκπαίδευση όσο και στην εργασιακή μας υπόσταση. Απώτερος στόχος είναι η διάλυση των συνδικάτων. Η κυβέρνηση γνωρίζει ότι τα συνδικάτα, όταν συσπειρώνονται έχουν τεράστια δύναμη και γι αυτό θέλει να τα εξαφανίσει. Έτσι, απαγορεύει, αντισυνταγματικά, τους αγώνες του κινήματος, περιορίζει τα συνδικαλιστικά δικαιώματα και προσπαθεί να οδηγήσει τους/τις εργαζόμενους/ες στην απογοήτευση και την αποσυσπείρωση.

Η απάντηση των εργαζομένων πρέπει να είναι η μαζική συσπείρωση στα σωματεία μας. Αυτό που τρέμει η κυβέρνηση είναι οι μαζικές συνελεύσεις και η ενδυνάμωση των συνδικάτων. Σε παρόμοιο δυστοπικό περιβάλλον είχαμε βρεθεί και το 2013, όταν η κυβέρνηση Σαμαρά επιστράτευσε τους/τις εκπαιδευτικούς, θεωρώντας ότι έτσι θα διαλύσει τα συνδικάτα. Όμως, ο εκπαιδευτικός κλάδος τότε συσπειρώθηκε περισσότερο από ποτέ και κατάφερε μεγάλες νίκες! Το ίδιο οφείλουμε να κάνουμε και τώρα για να υπερασπιστούμε τα σχολεία μας, την δουλειά μας, τη ζωή μας.

Καλούμε όλους και όλες να συμμετάσχουν στις ΓΣ για να συναποφασίσουμε τη συνέχιση του αγώνα μας.

Καλούμε όλους και όλες να γραφτούν στα σωματεία και να συμμετάσχουν μαζικά στις συνδικαλιστικές διαδικασίες του επερχόμενου Συνεδρίου (συνελεύσεις, εκλογές κλπ). Η συσπείρωσή μας μπορεί να φέρει νίκες!

Επιστρέφουμε ως απαράδεκτη την εγκύκλιο Κατσαρού και απαντάμε με κινητοποίηση στο ΥΠΑΙΘΑ την Πέμπτη 28 Μαρτίου στις 2μμ.

Συνεχίζουμε τον αγώνα με ενότητα και συσπείρωση!